IT & C

Florile se unduiesc pentru a atrage insectele

Cercetatorii britanici au descoperit ca pe langa multe alte strategii de a atrage insectele care le polenizeaza, florile folosesc si unduirea in speranta ca vor atrage cat mai multe.

BBC News informeaza ca oamenii de stiinta din Marea Britanie au observat aceasta trasatura in timp ce observau unele flori lasau in urma si seminte mai multe.

Biologii stiau de mai mult timp ca florile folosesc culori tipatoare, parfumuri, petale cu forme foarte elaborate si nectar pentru a atrage insectele polinatoare precum mustele sau albinele, cu toate ca nimeni nu a luat in considerare pana acum faptul ca unduirea face parte din aceeasi strategie.

Profesorul John Warren de la Universitatea Aberystwyth, parca pentru a ilustra inca o data ca cele mai multe descoperiri se fac fara a pleca de la o intentie precisa, spune ca se mira intr-o zi de ce unele flori au tulpinile subtiri riscand sa fie astfel distruse intr-un mediu expus.

“Singura referinta pe care am gasit-o legata de rolul miscarii in atragerea insectelor spunea ca este putin probabil sa fie importanta, pentru ca insectele nu reusesc sa detecteze prea bine miscarea; ceea ce e clar o prostie”.

Pentru a afla mai multe, profesorul Warren si colegul sau Penri James au facut unele experimente cu flori ce cresteau pe o coasta expusa langa mare, in Cardigan Bay, la vest de Wales . Ei au observat 300 de specii de flori cu tulpini de diferite marimi, notand frecventa cu care florile se miscau in vant, cat de des erau vizitate de insecte si pentru cat timp si cate seminte produceau.

Rezultatele au aratat ca florile care au tulpini mai subtiri si deci se misca mai mult in vant transmit semnale mai puternice pentru insectele care trec prin imprejurimi, permitandu-le florilor sa atraga mai multe decat florile care au tulpini mai scurte si mai groase.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele