IT & C

#nasa #viitor #ferme supratajate

Fermele zgarie-nori, solutie pentru alimentatia marilor orase

O fermă verticala de 30 de etaje ar oferi hrana pentru 50.000 oameni

Legumele vor fi crescute prin tehnologiile hidroponice testate de NASA

„Legumele cresc in zgarie-nori ” ar putea deveni un adevar stiut de toti copiii de gradinita ai urmatoarelor decenii, care si asa nu vor fi iesit din perimetrul unor metropole de dimensiunile New Yorkului, asadar li se va parea absurd ca cineva sa le spuna ca legumele cresc la tara. Un profesor de sanatate publica de la Universitatea Columbia din New York a dezvoltat conceptul „fermelor verticale”, iar acum cauta investitorii care sa-l ajute sa demonstreze ca proiectele sale sunt profitabile. Potrivit The New York Times, profesorul Dickson Despommier a gasit deja un sustinator in persoana lui Scott M. Stringer, presedintele (functie intrucatva echivalenta cu un primar de sector din Bucuresti) Manhattan-ului.

Stringer vrea sa gaseasca un loc in cel mai dens populat loc din America (cu 70.000 locuitori pe km patrat), unde sa fie inaltata o astfel de ferma zgarie-nori. Iar daca oficialul local apreciaza ca „numai cerul este limita de inaltime in Manhattan”, autorul proiectului stie mai precis ca are nevoie de 20-30 milioane USD pentru a construi un prototip. Apoi, cu multe sute de milioane, s-ar putea ridica o ferma verticala de 30 de etaje, unde sa se produca legumele si fructele necesare pentru 50.000 oameni. Aceasta nu va insemna mare lucru pentru cei 1,62 milioane de locuitori din Manhattan, dar ar putea insemna un prim pas pentru rezolvarea problemelor alimentare ale metropolelor gigantice ale viitorului.

Plantele care nu vor avea nevoie de sol

Ideea nastrusnica a acestor ferme se bazeaza pe tehnologii deja testate cu succes de NASA si folosite in industria alimentara – cresterea hidroponica a plantelor. In loc sa aiba nevoie de sol de o anumita calitate (care trebuie mentinuta prin afanare si adaugarea de ingasaminte), legumele din zgarie-nori vor fi crescute intr-un lichid cu substante nutritive. Radacinile se intind in lichid, iar pentru sustinerea tulpinilor se pot aseza straturi de polistiren , lana sau alte materiale. Procesul de crestere va fi mai ieftin decat la o ferma amplasata pe sol, pentru ca se va folosi de energia solara, cea eoliana si de apa menajera reciclata.

Mici „ferme urbane”, deja un succes

La nivel experimental, exista cel putin o ferma pe verticala construita in New York (dar in Queens, nu Manhattan), care functioneaza cu succes. Doi arhitecti , sot si sotie, si-au construit „o ferma pe zgarie-nori”, alimentata doar cu energie solara . Ei cresc acolo mai multe soiuri de legume si fructe, dar si gaini care nu au nicio problema in a da oua si la zeci de metri deasupra solului. In Portland (Oregon), exista deja un Centru pentru Agricultura Urbana, o mica ferma-turn care ar putea oferi hrana pentru 400 de oameni.

Totusi, ideea indrazneata a lui Despommier a primit si doua critici majore. Prima este cea facuta de expertii financiari din New York, care cred ca inca este infinit mai rentabil sa ridici o cladire de birouri decat o ferma in Manhattan. O a doua temere a fost exprimata de specialisti agricoli care nu stiu cum se va putea lupta impotriva daunatorilor care ar ataca culturile de la inaltime. In conditiile suprapopularii din Manhattan, ar fi exclusa folosirea oricaror pesticide.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele