IT & C

Familia Pughin face afaceri de 7,5 milioane de euro din IT

Corvin Pughin, 35 de ani, a facut primul pas in lumea business-ului inca din studentie. De la afacerea de familie, compania Maguay a ajuns sa aiba 45 de angajati si o cifra de afaceri de 7,5 milioane de euro.

Corvin Pughin este unul dintre antreprenorii de succes pe care Cotidianul i-a inclus in Generatia Asteptata. El face parte din noul val de patroni, care a aratat unde se poate ajunge dupa multi ani de munca.

In 1992 a luat nastere firma Maguay, care a devenit intre timp cel mai important integrator roman de servere pe platforme Intel.

Impreuna cu doi prieteni am infiintat firma Maguay in 1992. Trebuie sa recunosc faptul ca atunci nu aveam un obiect de activitate clar definit. Mai degraba intelegeam firma ca pe un cadru legal prin care sa derulam activitati comerciale, marturiseste tinarul antreprenor.

Eram studenti, doream sa ne continuam studiile si nu aveam foarte mult timp sau «vint in pinze» pentru a razbate prin hatisurile economice de atunci. Asa ca, dupa un inceput marcat de aspiratii inalte si vise, ne-am intors la activitatea studenteasca, spune Corvin.

Cinci ani mai tirziu...

Ceea ce parea a fi sfirsitul existentei Maguay s-a dovedit a fi de fapt o renastere a companiei. In 1997, dupa terminarea facultatii, Corvin a preluat si a activat firma impreuna cu fratele si tatal sau. Tot in acel an a inceput activitatea Maguay in domeniul tehnologiei informatiilor. Si eu, si fratele meu sintem de profesie electronisti. Am absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti . La vremea aceea, nu prea aveam unde sa practicam meseria de electronist. Industria era in degringolada, asa ca am inceput sa construim noi ceva in care lucrurile sa mearga cum doream: serios si profesionist, a explicat el de ce a ales IT-ul.

Startul a fost unul destul de dificil. Practic, compania si-a inceput activitatea intr-un apartament de trei camere, cu doi angajati, cu un credit obtinut prin garantii personale, cum ar fi locuinta si masinile. Cu aproximativ 10.000 de dolari am importat 40 de monitoare Targa de 14 inch, care erau de altfel unele dintre cele mai bune monitoare de aceasta dimensiune care s-au gasit vreodata pe piata romaneasca, povesteste Corvin.

Inca din momentul reluarii activitatii Maguay, familia Pughin a cautat sa intre pe un segment de nisa in piata IT autohtona, cautind sa aduca in plan local ceea ce era mai slab reprezentat in Romania.

Am mizat pe calitate, performanta si tehnologie de ultima ora. Si in prezent continuam sa educam publicul sa inteleaga ca urmarind aceste criterii nu cresti pretul, ci reduci costurile generate de achizitia si de exploatarea echipamentului pe durata lui de viata, a adaugat antreprenorul.

Opt ani mai tirziu...

Dupa opt ani de activitate, Maguay are un nou sediu in Bucuresti. Firma sa activeaza in prezent intr-un sediu de 500 de metri patrati in Capitala si are trei filiale in tara la Tirgoviste, Ploiesti si Constanta. De la trei angajati, firma numara acum 45 de angajati. Ceea ce e cel mai important, este ca Maguay a devenit un nume important pe piata IT romaneasca atunci cind vine vorba despre tehnologie de top, fiabilitate si profesionalism. Aprecierile nu ne apartin, ci provin din diverse sondaje de opinie efectuate pentru domeniul nostru de activitate, marturiseste Corvin.

Statul nu e bun partener de afaceri

Intrebat care au fost principalele probleme pe care le-a intimpinat, tinarul antreprenor s-a plins de metodele de a face business.

Sint multe probleme cu care ne-am confruntat, dar cea mai importanta ramine frauda, spune Corvin, adaugind ca sint licitatii la care, dupa lecturarea caietului de sarcini, decidem sa nu participam deoarece cistigatorul este aproape evident.

Brandurile internationale reusesc prin diverse presiuni si activitati de lobby sa impuna conditii in caietele de sarcini, chiar de genul brand international de import sau furnizorul serverelor trebuie sa aiba centre de service in SUA sau mouse-ul, tastatura, unitatea centrala, monitorul si placa de baza a sistemului ofertat trebuie sa aiba acelasi producator, marturiseste omul de afaceri.

Mai grav, continua Corvin, este faptul ca astfel de conditii apar si la facultati si universitati din Romania care dispun de surse bugetare si care formeaza si educa viitori studenti, posibili angajati ai firmelor locale. Pot sa va spun ca aproximativ 95% dintre clientii Maguay provin din mediul privat. Este concludent?, intreaba retoric patronul firmei.

Speram ca integrarea in Uniunea Europeana sa schimbe criteriile de selectie pentru achizitiile publice catre criterii de fond si nu de forma, provenite din necesitati reale de functionare a unor solutii gindite complet de la A la Z.

Nici politica nu e buna

Patronii de la Maguay vor sa se tina departe de acest domeniu. Nu au cochetat cu politica si nici nu doresc sa o faca. Noi dorim ca Maguay sa se dezvolte exclusiv pe criterii de performanta si calitate, sa ramina o referinta in domeniul IT pe termen lung. Se pare ca sectorul privat apreciaza cel mai bine ofertele bazate pe criteriile enumerate mai sus. Aceasta intentie presupune multa munca, mult timp alocat. Ca atare, nu am fost implicati in viata politica si nici nu intrevedem vreo schimbare din acest punct de vedere pentru urmatorii ani, justifica el neimplicarea in politica.

Celor care vor sa-si deschida o afacere in domeniul IT, Corvin le recomanda sa faca lucrurile ca la carte. Le recomand tinerilor sa nu se lase descurajati de greutati, pentru ca vor fi multe, si mai ales de nedreptati. Sper sa se orienteze pe domeniile in care contributia lor creatoare este decisiva si sa nu se limiteze la afaceri de tipul «muta tava». Este foarte important sa studieze si sa faca lucrurile ca la carte, a conchis antreprenorul.

Are trecere la Intel

De-a lungul activitatii, Maguay a obtinut o serie de recunoasteri si certificari. Astfel, cel mai important integrator roman de servere pe platforme Intel a obtinut titlul Intel Premier Channel Partner. Potrivit familiei Pughin, Maguay este singura companie romaneasca instruita si autorizata de Intel sa ofere solutii de tip enterprise pe baza de servere Blade sau pe procesoarele 64 bit nativ - Intel Itanium 2. Compania este partener certificat Microsoft, Oracle, Symantec si Toshiba.

Pentru acest an, Corvin si-a stabilit deja principalele obiective. In luna mai anul acesta, urmeaza sa fie inaugurat un nou sediu central in Bucuresti, care va avea aproximativ 1.800 de metri patrati. Pina la sfirsitul acestui an, numarul de angajati este estimat sa se dubleze si sa ajunga la 80 de persoane. Infrastructura mentionata ne va permite sa atingem mai repede tinta de a deveni cel mai important furnizor de echipamente si servicii de tip server din Romania, cel putin pe piata small&medium business, adauga Corvin. La sfirsitul anului trecut, Maguay a raportat o cifra de afaceri de 7,5 milioane de euro.

Corvin Pughin

>> 35 de ani

>> specialist IT

>> asociat la firma Maguay

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele