IT & C

False mituri despre protectia solara

Cei mai multi dintre noi crec ca stiu indeajuns de multe lucruri despre protectia solara , cu atat mai mult cu cat in fiecare an suntem bombardati de informatii despre cum sa ne mentinem sanatosi si sa ne protejam pielea de soarele necrutator al verii. Paradoxal, desi exista foarte multa informatii in acest sens, multi dintre noi inca mai pun pret pe sfaturile bunicii si pe leacurile babesti.Medicii britanici au luat atitudine si s-au hotarat sa darame aceste mituri, in folosul iubitorilor de soare.

1.Daca pielea ti-a fost afectata inca din copilarie, nu mai are nici un rost sa repari acum ce nu mai poate fi reparat.

Daca in timpul copilariei v-ati expus pentru un timp indelungat la soare, este posibil ca celule aflate sub piele sa fie deja afectate, insa acestea se afla intr-o stare latenta. O expunere la soare neprotejata si fara masura, la maturitate, poate declansa activitatea celulelor canceroase.

2.Iti poti proteja pielea eficient folosind un factor ridicat de protectie ( SPF )
Indicele SPF masoara protectia impotriva razelor UVB (ultraviolete B), care afecteaza doar epiderma. Adevaratii inamici sunt razele UVA (ultraviolete A), mult mai puternice, care penetreaza pielea in adancime.

Cercetatorii au demonstrat ca razele UVA sunt vinovate de aparitia cancerului de piele, care afecteaza in mare masura structura ADN-ului, deci cea mai buna varianta este sa alegeti un produs care ofera protectie impotriva razelor UVA si UVB.

In momentul in care alegeti crema protectoare, nu trebuie sa va zgarciti la SPF-uri. In principiu, cu cat factorul este mai mare cu atat mai bine, insa alegerea trebuie sa fie conditionata de tipul de piele. Cu cat pielea este mai deschisa la culoare, cu atat factorul de protectie trebuie sa fie mai mare.

3.Toata lumea trebuie sa foloseasca o crema cu SPF 15 si protectie zilnica impotriva actiunii solare
Daca esti posesorul unei epiderme deschise la culoare sau daca ai in familie cazuri de cancer de piele este indicat sa folosesti in fiecare zi a anului o crema de protectie care sa aiba un factor SPF de minim 15, mergand spre 30 in zilele calduroase de vara.

Daca te inscrii in randul norocosilor cu o piele mai inchisa, atunci este acceptata si o crema cu un factor mai mic de protectie. Indiferent de culoare, orice piele imbatraneste, prin urmare folosirea regulata a cremelor cu factor de protectie solara protejeaza impotriva imbatranirii timpurii si a depigmentariii. (continuarea in Descopera.ro)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele