IT & C

DVD-ul care rezista si la zgarieturi

Compania japoneza TDK a anuntat producerea unui DVD care functioneaza normal chiar si dupa ce a fost zgariat cu o surubelnita . In plus, noul suport optic poate stoca pana la 50 GB de informatie .
De cand au aparut pe piata, suporturile optice (CD-uri si, recent, DVD-uri) promiteau o viata lunga , produsele fiind totusi insotite de o lista cu recomandari de buna ingrijire. La problemele tehnice care se nasteau "inauntrul" produsului se mai adauga si agentul "mecanic" uman. Se pare ca japonezii de la TDK au venit de hac unora dintre "daunatorii" discurilor optice: au produs un DVD care rezista chiar si la "atacul" unei surubelnite, ramane imun la un permanent marker si poate stoca de 10 ori mai multa informatie decat un DVD normal (standardul este de 4,7 GB).

FORMULA MIRACULOASA. Producatorii au facut publice doar cateva dintre "ingredientele" noului produs. Dupa cum se arata intr-un material Newscientist, doua straturi separate contin particule de dioxid de siliciu (un polimer foarte rezistent folosit la sticla sau la ceramica), care protejeaza de zgarieturi . In plus, o rasina speciala "respinge" urmele de cerneala, nu absoarbe apa, picaturile de lichid fiind astfel inlaturate cu usurinta. Dupa ce s-au uscat substantele de pe cel de-al doilea strat, se adauga o noua substanta obtinuta din amestecul unei rasini cu acetofenona (substanta folosita la mase plastice). Dar modul in care "functioneaza impreuna cele doua straturi nu a fost inca dezvaluit de cei de la TDK.

RAZBOIUL FORMATELOR DVD. Realizarea celor de la TDK apare in contextul "bataliei" intre formatele Blu-ray si HD-DVD. TDK face parte din companiile care dezvolta DVD Blu-ray (alaturi de Sony, Philips, Panasonic). Noul strat protector a devenit "interesant" si pentru producatorii de smartphones sau PDA, pentru protejarea ecranelor LCD.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele