IT & C

Drepturile de autor inflameaza abonamentul la cablu

Reprezentantii firmelor de televiziune prin cablu spun ca, daca cererile ministrului Culturii vor fi acceptate si de deputati, atunci abonamentul la cablu se va scumpi cu 16%.

Organismele de Gestiune Colectiva (OGC) profita din plin de dreptul acordat de ministrul Adrian Iorgulescu de a cere sume mari de la televiziuni, radiouri si firmele de televiziune prin cablu. In luna septembrie, ministrul, care a fost presedintele unui OGC, UCMR-ADA, a modificat legislatia drepturilor de autor prin OUG nr. 123/2005, prin care se elimina limitele procentuale care fusesera stabilite prin legislatia anterioara. In vreme ce ministrul Culturii a spus mereu ca aceasta masura a fost solicitata de forurile europene, reprezentantii cablistilor spun ca nici nu poate fi vorba de asa ceva.

Pretentii considerate exagerate

Organismele de gestiune colectiva au cerut televiziunilor si posturilor de radio un procent total de 15,4%, respectiv 12,8% din venituri. S-ar ajunge astfel ca un post de stiri sau de sport sa fie obligat sa plateasca drepturi de autor pentru melodii sau filme care nici macar nu apar in grila de programe . Pe de alta parte, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, spune ca pretentiile OGC-urilor in cazul cablistilor ar ajunge la 17%, cu 15% mai mult decit se plateste in prezent. Astfel, daca se adauga si procentul de 1% pentru cinematografie, atunci, conform lui Radu Petric, abonamentul la cablul TV se va scumpi cu 16%.

Reguli clare

Reprezentantii ATCA si cei ai cablistilor spun ca tot ceea ce doresc este sa plateasca niste sume corecte, stabilite in urma unor negocieri corecte si la fel de mari ca in cazul tarilor din Uniunea Europeana. Daca se elimina marjele procentuale, trebuie introduse criterii pentru negocierea acestora. In prezent, OGC-urile emit niste pretentii pentru care nu trebuie sa aiba nici o justificare. Nu va fi o negociere, ci o tirguiala, spune Radu Petric.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele