IT & C

#frunze #gradina #electric #dispozitiv

Dispozitive pentru indepartarea frunzelor

In functie de suprafata si designul gradinii tale, poti opta pentru un refulator de frunze, un aspirator sau un ansamblu complex ce contine si cutite pentru tocat. Eficientizarea activitatilor si reducerea considerabila a timpului petrecut pentru curatarea gradinii vor face acest aparat indispensabil pentru orice gospodar.


Suflanta

Aceasta iti ofera posibilitatea de a imprastia toate frunzele dintr-o anumita zona. Astfel nu mai ai nevoie de matura pentru a curata terasa, aleile sau veranda din curte. In functie de puterea si capacitatea motorului, dispozitivul va avea efect si asupra gunoaielor sau a altor resturi vegetale usoare.

In general, suflanta poate fi achizitionata intr-un ansamblu complex, alaturi de aspirator si, optional, tocator de frunze.

Aspiratorul

Functia de aspirare este functionala doar dupa montarea recipientului colector. Atunci cand cumperi aspiratorul va trebui sa ai in vedere capacitatea sacului. Daca ai o gradina mare, atunci este bine sa optezi pentru un sac 50 de l. Pentru suprafete mai mici, sacul de 20 – 25 de litri este suficient.

Recipientul colector este prevazut cu un fermuar pentru a putea fi golit mult mai usor. Economiseste bani si usureaza-ti munca preparand la tine in curte ingrasamant din frunzele adunate.

In functie de clima din zona in care locuiesti dar si de suprafata gradinii, vei alege un sac special: pentru frunze umede, pentru frunze uscate si praf sau pentru suprafete din pietris si pamant cu filtru special.

Tocatorul

Un model mai complex si performant il reprezinta aspiratorul cu tocator. Pe langa functiile de baza, ai posibilitatea de a faramita frunzele imediat dupa aspirare. In sac vor ajunge particule mici, astfel incat vei putea aduna un volum mai mare de frunze. De asemenea, frunzele tocate se descompun mai usor in ingrasamant.

Filtrele si cutitele pentru tocat sunt accesorii consumabile ce vor fi inlocuite periodic. Pentru a le prelungi durata de viata este bine sa le cureti dupa fiecare utilizare.

Electric sau pe baza de combustibil?

Aspiratorul /refulatorul electric necesita conectarea la un cablu de alimentare catre o priza din interiorul locuintei. Acest aspect poate ridica probleme mari atunci cand ai de curatat o suprafata mai mare de teren. Puterea unui aspirator electric este cam de doua ori mai mica decat cea a unuia motorizat, viteza aerului suflantei fiind de aproximativ 60 – 70 m/s.

Aspiratorul cu motor pe combustibil are un rezervor de aproximativ 5 l. Acest dispozitiv este mai greu si mai voluminos decat unul electric, deoarece solicita un alt tip de motor. Performantele sunt considerabil mai mari, insa pretul de achizite este pe masura.

Refulatoarele electrice sunt cel mai usor de transportat, deoarece nu au o greutate mare. In general, acestea se pot prinde pe umar, cu ajutorul unei curele.

Dispozitivele pe baza de combustibil sunt mai diferite. Acestea pot fi transportate manual, insa greutatea lor va da batai de cap. La unele modele motorul poate fi purtat in spate, in genul unui ghiozdan .Un model profesional, de capacitate mare (200l), poate fi transportat pe roti pe suprafata solului.

Preturile unei masini de gradina din aceasta categorie variaza in functie de criteriile de mai sus. Un model electric porneste de la 200 RON, iar unul motorizat de la 500-600 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele