IT & C

Din cauza mouse-ului, copiii nu mai stiu sa scrie de mina

Mai intii a fost televiziunea, apoi computerul, urmat de telefonul mobil prin care se dau SMS-uri, in fine, a urmat inflorirea site-urilor de chat pe Internet. Incetul cu incetul, scrisul de mina a devenit " Cenusareasa familiei" si tinde sa dispara pe zi ce trece. Activitati si gesturi simple, naturale, cum ar fi semnarea (de mina) a unei hirtii, scrierea unei scrisori sau copierea unei adrese, au devenit deja desuete, parca dintr-o alta lume.

Incapacitatea legarii literelor intre ele
Mai multe studii elaborate de specialisti britanici si francezi in psihologie infantila arata ca tinara generatie, pornind de la copii de sapte ani si ajungind la tineri de 19-20, nu mai este capabila sa scrie de mina. Primul motiv il constituie pur si simplu lenea, dat fiind ca ei prefera comoditatea unei tastaturi decit activitatea "anevoioasa" de a lega coerent niste fraze pe o hirtie. Apoi, chiar daca ar da dovada de bunavointa in acest sens, ei nu mai pot sa scrie de mina - testele au scos la iveala faptul ca "maninca" litere la greu ori nu reusesc sa respecte minime reguli caligrafice. Si asta pentru ca influenta televizorului, a calculatorului si a jocurilor video s-a dovedit a fi extrem de nefasta asupra unor zone din cortex, in special asupra celor responsabile cu gindirea abstracta. Din cauza mouse-ului, complexitatea gindurilor s-a redus semnificativ, iar astazi asistam chiar la o transformare dramatica a zonei cerebrale in care se desfasoara procesele ce tin de logica, de ratiune si de creativitate .

Doar copiii de gradinita mai tin un creion in mina
Scrierea nu reprezinta un simplu exercitiu manual, dupa cum au aratat psihologii in studiile lor. Ea oglindeste felul in care se structureaza gindurile, organizindu-le in mod secvential si analitic. Din pacate, in zilele de astazi, numai copiii de gradinita mai tin un creion in mina, dar si asta doar pentru a desena. Cit ii priveste pe micutii din cursul primar, dupa citeva lectii superficiale de invatare a alfabetului, ei sint pusi sa se familiarizeze cu tastatura calculatorului. La rindul lor, imitindu-i pe adulti, tot mai multi adolescenti isi fabrica o stampila cu propria semnatura, pentru a nu se mai osteni sa scrie citeva litere de mina.

Scribii, din nou la moda?
Pierderea capacitatii de a scrie de mina ii preocupa pe specialisti si dintr-un alt punct de vedere. Exista riscul aparitiei unui alt gen de societate, structurata pe alte categorii sociale . Un rol important intr-un astfel de mediu social il vor juca tocmai persoanele care stiu sa scrie de mina si o fac corect si caligrafic. Cu alte cuvinte, exista riscul aparitiei acelui "grup elitist" din Egiptul Antic, cel al scribilor, care aveau o pozitie privilegiata numai pentru ca stiau sa astearna pe placuta de argila hieroglifele dictate de faraoni. Si, pentru ca situatia actuala se deterioreaza din acest punct de vedere in mai toate statele supercivilizate, in SUA au aparut deja voluntari care ii invata sa scrie pe elevii din clasele de liceu. Un alt exemplu trist: in Italia, circa un sfert din populatie are probleme de comunicare elementara in scris.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele