IT & C

De doua ori mai multe laptopuri in 2006

Datorita scaderii preturilor, analistii economici apreciaza ca anul acesta piata notebookurilor va inregistra un boom de vinzari care vine in ton cu evolutia din ultimii ani.

Estimam ca piata romaneasca va creste accelerat si in acest an, in acelasi trend ca si in 2004, in special pe piata notebookurilor, a declarat ieri directorul de vanzari pentru Europa de Est al companiei Acer , Dimitri Elizarov, citat de Rompres.

In Romania, laptopurile detin o cota de piata de 16% din vinzarile totale de calculatoare, mult sub Europa Occidentala, acolo unde vinzarile de laptopuri si desktopuri sint egale, cu o medie de 38 la suta. La americani, vinzarile de notebook-uri au depasit de mult vinzarile de desktopuri.

Patru laptopuri la 1.000 de oameni

Anul trecut, la noi s-au vindut, in medie, circa patru laptopuri la mia de locuitori, comparativ cu o medie de opt, respectiv 13 laptopuri la mia de locuitori comercializate in Rusia si Ungaria. Numarul laptopurilor vindute in 2004 a crescut cu peste 60% fata de nivelul lui 2003. La nivelul lui 2004, aproape 50.000 de romani s-au dotat cu notebookuri, iar tendinta de ieftinire a acestor produse nu poate decit sa favorizeze dezvoltarea pietei. Acum, un laptop ajunge sa coste si 600 de euro, nivel de neimaginat acum doi ani, iar tendinta se va accentua dupa integrare, pentru ca preturile din UE sint mai mici decit la noi. In plus, producatorii promoveaza computere cu dimensiuni si greutati din ce in ce mai reduse, tocmai pentru a raspunde cererii utilizatorilor mobili.

La nivelul trimestrului trei al anului trecut, Acer detinea o cota de piata de 23 la suta in ceea ce priveste laptopurile pe piata romaneasca, situindu-se pe primul loc pe acest segment.

Am inregistrat o crestere de peste 400 la suta pe primele noua luni ale anului precedent, mult peste cea a pietei, si vrem sa ne situam pe prima pozitie si in Romania in ceea ce priveste notebookurile, ca si in cazul majoritatii tarilor europene, unde sintem pe primele doua pozitii, a spus directorul de vinzari pentru Romania, Bogdan Iftemie.

In 2006, compania doreste sa se mentina pe primul loc pe piata romaneasca in segmentul laptopurilor, locul trei pe segmentul LCD, si sa se situeze intre primii zece pe segmentul PC-urilor. Pe piata notebookurilor din Europa, Africa si Orientul Mijlociu, Acer se claseaza pe primul loc cu o cota de piata de 20 la suta in 2005.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele