IT & C

De ce se uda materialele in contact cu apa

Unul dintre cele mai banale fenomene din natura, anume faptul ca in contact cu apa suprafetele se uda, presupune formule matematice extrem de complexe, dar un matematician britanic a reusit sa-l explice intr-un mod foarte simplu si elegant.

Intelegerea modului in care interactioneaza apa cu diferite suprafete pentru a le impregna sau nu se dovedeste a fi foarte important pentru diferite domenii, precum industria chimica si nanotehnologiile.

Formulele matematice care au incercat pana acum sa explice in numere modul in care apa impregneaza o suprafata au esuat in experimente, devenind tot mai complicate si tehnice. Science Daily informeaza, insa, ca profesorul Andrew Parry de la Departamentul de Matematica al Imperial College London a reusit sa dea seama de acest fenomen intr-un nou mod.

Spre deosebire de incercarile din trecut, formula lui, in acelasi timp eleganta si simpla, ia in calcul fluctuatiile in picatura de apa intre suprafata solida pe care sta si aerul de deasupra. Profesorul spune ca “Descrierile precedente au ignorat sau nu au inteles bine aceste interactiuni astfel incat nu se potriveau cu rezultatele experimentale si simulatiile pe computer”.

Studiul udarii nu face decat sa se concentreaza pe modul in care un lichid face ca o suprafata sa fie complet uda. Dar suprafetele sunt de mai multe feluri, iar o panza de bumbac se va uda intr-un mod diferit, evident, fata de o sprafata de sticla sau de ceara. Pe acestea din urma, daca varsam un pahar cu apa, aceasta nu impregneaza suprafata ci ramane sub forma unor picaturi.

La incalzire, acestea dispar treptat; dar ceea ce a reusit matematicianul britanic sa faca printr-o singura formula, fizicienii si matematicienii s-au zbatut fara sorti de izbanda timp de 25 de ani.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului