IT & C

#difuzoare #boxe #amplificator #subwoofer #muzica #camera #surround sound #sistem de sunet

Cum sa iti alegi sistemul de sunet

Sistemele surround sound functioneaza prin folosirea mai multor difuzoare, fiecare dintre ele fiind capabile sa redea un alt canal audio al sunetului. De obicei, in cazul sistemelor 5.1, sunetul actiunii unui film este redat separat de sunetele dialogurilor, iar cel de fundal este difuzat prin boxele asezate intotdeauna in spate.



Sistemele 5.1 contin 5 boxe si un subwoofer . Subwooferele redau suntele de frecventa foarte joasa. Exista si sisteme 6.1 sau 7.1 care dispun de mai multe difuzoare laterale. Sisteme stereo standard vor fi "insemnate" cu 2.0 lucru care inseamna, doua boxe fara subwoofer.



Atunci cand doresti un sistem audio performant trebuie sa fii atent la detalii pentru a nu da banii pe ceva ce nu se ridica la asteptarile tale. Iata cateva elemente de care trebuie sa tii cont in alegerea ta:

1 Tine cont de dimensiunea camerei

Chiar daca doresti un sistem de 5.1 sau mai mare este posibil sa intampini anumite restrictii. Sistemul de sunet trebuie ales in primul rand in functie de marimea camerei. Cu cat camera este mai mare, cu atat sistemul va fi mai generos.

Pentru o camera mica un receiver cu o putere de 50 watti va fi destul, dar pentru o camera mare ai nevoie de un reciver cu o putere de peste 150 watti. Daca ai gasit reciever-ul corespunzator fi atent ca difuzoarele sa poata si ele suporta la fel de multa putere.

Camere mari: Pentru camerele mari cele mai indicate difuzoare sunt cele inalte. Boxele "satelit", mici, de marimea unei cutii nu sunt bune pentru o camera mare.

Camerele mici: in asemenea spatii difuzoarele inalte nu sunt un atu. Fiind prea puternice efectul nu va fi cel pe care il doresti. Camerele mici se "asorteaza" cu boxele satelit.
2 Alege amplificatorul si subwoofer-ul

Asemenea sistemului de boxe, amplifacatorul si subwoofer-ul trebuie alese in functie de difuzoarele pe care le-ai cumparat. Trebuie sa stii ca puterea amplificatorului trebuie sa fie mai mica decat cea a difuzoarelor. In caz contrar, risti ca boxele sa aiba de suferit pur si simplu pentru ca ai dat volumul la maximum.

Alegerea subwooferului este si ea importanta. In comert exista doua feluri de subwoofere, cele active si cele pasive. Diferenta dintre cele doua consta in faptul ca subwooferele active contin un amplificator incorporat, iar cele pasive sunt cele inchise (ca intr-o cutie), ca un simplu difuzor si nu au un amplificator montat.

In general sunt recomandate subwooferele active pentru ca redau o calitate mai buna a sunetului. Totusi, daca preferi sunetele joase, un subwoofer pasiv este cel pentru tine.

3 Ajusteaza alegerea in functie de buget

Bugetul este un alt factor de care trebuie sa tii cont. Daca nu vrei sa risti sa dai prea multi bani, stabileste in prealabil care ar fi bugetul pentru o astfel de achizitie. Daca ajungi sa cumperi un sistem simplu gen "home theatre" priveste partea buna, aceste modele sunt foarte usor de amplasat.
4 Unde montezi sistemul

Amplasarea sistemului este esentiala pentru a obtine efectul dorit, dar nu trebuie sa uitam de problmea cablurilor. Acestea nu vor arata deloc estetic nici daca atarna pe pereti, nici daca sunt intinse pe jos.
Exista si modele wireless, dar nici acestea nu sunt in totalitate fara fir, deoarece difuzoarele necesita o sursa de energie. Aceasta varianta va reduce, totusi, numarul firelor din camera ta.

O alta solutie este folosirea unui proiector de sunet. Acesta este compus dintr-o singura piesa, dar va fi capabil sa recreeze senzatia de spatialitate a sunetului similara unui sistem format din cinci sau chiar mai multe difuzoare. Bineinteles, exista si dezavantaje si anume pretul mai ridicat. Pentru ca experienta de sunet sa fie cea mai buna, sistemul trebuie amplasat de jur-imprejurul camerei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele