IT & C

Cum ne vad extraterestrii

Cu ajutorul puternicelor instrumente care scruteaza cerul, astronomii au gasit peste 240 de planete in ultimele decade, insa nici una nu indeplineste toate conditiile necesare vietii, intalnite pe Terra.

Dar daca extraterestrii sunt in cautarea vietii din afara propriei lor planete? Inarmati cu telescoape putin mai mari si mai performante decat ale noastre, pot observa in vastitatea universului planeta noastra ca o posibila casa a lor? Autorii unui studiu asupra vietii extraterestre au raspuns “da” hotarat la aceasta intrebare.

In cautarea formelor de viata inteligente

Astronomii de la Universitatea din Florida sunt de parere ca o forma de viata inteligenta din afara sistemului nostru solar ar avea nevoie doar de un telescop Hubble, o idee mai performant decat cel al pamantenilor. Indreptat catre Soare, acesta poate masura activitatea Pamantului, perioada de rotatie de 24 de ore, activitatea oceanelor si posibilitatea vietii pe Pamant.

“Este foarte probabil ca planeta noastra sa le apara doar ca un pixel, in locul unei imagini clare. Dar chiar si asa, asta ar trebui sa le fie de ajuns pentru a identifica Terra ca fiind o planeta cu nori si cu oceane care contin apa lichida.”, este de parere Eric Ford, profesor de astronomie la Universitatea Florida.

Atat pentru oameni, cat si pentru extraterestrii curiosi, observarea planetelor reprezinta o provocare din mai multe puncte de vedere, iar poate cea mai mare provocare o constituie studierea potentialului lor de a fi locuite.

Primele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o planeta pentru a gazdui viata sunt, din start, destul de restrictive: aceasta nu trebuie sa fie nici prea aproape, nici prea departe de steaua sa asemanatoare Soarelui, temperatura suprafetei nu trebuie sa fie nici prea ridicata , nici prea scazuta si trebuie sa beneficieze de o atmosfera protectoare asemanatoare cu cea a Pamantului.

Majoritatea planetelor gasite pana in acest moment sunt mult mai mari decat Pamantul, ceea ce inseamna ca, foarte probabil, acestea sunt planete gazoase fierbinti, similare cu Jupiter, planete fara suprafata solida , cu o atmosfera compusa in mare parte din hidrogen si heliu, un spatiu care, in mod categoric, nu ar da nici o sansa vietii.

Astronomii se bucura deja la gandul generatiilor viitoare de telescoape. Acestea vor fi capabile sa identifice cu mai multa usurinta planetele avand o masa asemanatoare cu cea a Pamantului si suficient de apropiate de steaua lor. O provocare pentru acestia este sa-si dea seama cum pot “citi” lumina planetei pentru a recunoaste daca suprafata ei este asemanatoare cu cea a Pamantului. (continuarea in Descopera.ro)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: Descopera.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele