IT & C

#senzor #anti-shake #aparat foto digital #dslr

Cum iti alegi un DSLR (2)

In afara de ideile generale pe care le ai despre intrebuintarea unui , mai sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le cunosti. Nu este suficient sa stii ca poti fotografia furnici cu modul Macro, un este mult mai complex.



Cat "cantareste" senzorul?

Pentru unii, megapixeli multi inseamna si poze foarte , dar in realitate nu este chiar atat de simplu.

Senzorii DSLR pot fi catalogati dupa marime in tipuri:

    senzori Full Frame
    APS-C
    Four-Thirds


Chiar daca diferentele dintre ei nu sunt mari, exista anumite detalii de care te poti folosi pentru alegerea aparatului.

Cu cat senzorul este mai mic, cu atat poate cuprinde o portiune mai mica din scena (cu alte cuvinte, imaginea captata pare a fi surprinsa cu o distanta focala mare - distanta focala este distanta de la centrul optic al obiectivului la imaginea formata de acesta). Redimensionarea zonei "capturate" de aparat poarta denumirea de "crop".

Acest detaliu nu este important pentru cei care folosesc camere digitale in mod constant. Dar in cazul in care un utilizator dispune de un SLR si doreste un DSLR , e posibil ca toate obiectivele vechi pe care le detine sa creeze cu totul alte efecte daca sunt folosite cu noul DSLR. De exemplu, un senzor mic anuleaza practic avantajele obiectivului superangular, nemaiputandu-se obtine cadrul larg (obiectivul superangular este acela cu distanta focala mai mica decit diagonala imaginii)
 
DSLR-uri Full-Frame

DSLR-urile Full-frame au senzorii cei mai mari, dar sunt si cele mai scumpe aparate foto . In plus, acest gen de camere ofera si vizoare (viewfinder) mult mai mari. Aceste modele sunt alese mai de fotografii profesionisti, care dispun de un SLR si prefera un aparat care se poate folosi de toate obiectivele din dotare.

Pentru ca senzorul este mai mare, aceste camere foto vor excela si in lumina slaba. Totusi, exista si dezavantaje , pentru ca Full Frame-urile sunt mari si costisitoare.

DSLR-uri APS-C


Modele APS-C sunt cele mai intalnite.Canon, Nikon, Pentax si ofera toate astfel de aparate. Crop-ul in cazul APS-C-urilor este de 1,5x sau 1,6x si vei avea nevoie de lentilele speciale pentru a suplini lipsa superangularului. Daca esti incepator, setul de lentile care vine la pachet cu APS-C este destul.

DSLR-uri Four Thirds


Au un corp mult mai compact decat Full-Frame-urile sau APS-C-urile. Modelele Four Thirds sunt si singurele care utilizeaza formatul de fotografiere de 4:3, adica acelasi format folosit si de camerele digitale foto compacte. Full-Frame-urile si APS-C-urile capteaza imagini in format "wide" de 16:9.

Aparatele foto Four-Thirds sunt destul de noi, acestea fiind produse de Olympus si sunt folosite in camerele foto ale companiei producatoare, cat si la SLR-urile Panasonic.

Sistemul

Cunoastem cu totii efectul pe care lumina slaba o are asupra unei imagini captate cu un aparat foto digital.   Pentru a compensa lipsa luminii, aparatul mareste timpul de expunere, ceea ce il face sensibil la orice miscare. Rezultatul obtinut va fi o imagine neclara, "miscata".
Pentru a contracara acest incovenient, camerele foto digitale au incorporat un stabilizator de imagine. Unele pot reduce efectul din imagine, altele il pot elimina total. Stabilizatorul de imagine are denumiri diferite in functie de producatori. Daca intalnesti in specificatiile tehnice ale aparatului tau expresii precum Super SteadyShot, Anti Shake, Vibration reduction, Mega OIS, afla ca toate se refera la acelasi aspect, acela al stabilizatorului de imagine.

Viteza de captura

Viteza la care sunt capturate imaginile este importanta pentru cei care folosesc camerele foto pentru a fotografia subiecte in miscare, evenimente sau natura vie.DSLR-urile entry-level au o rata de 2,5 sau 3 capturi/secunda. Modelele limiteaza numarul de capturi mai ales daca acestea sunt facute la o rezolutie mare sau in format RAW.

Dar daca ai nevoie de viteza, DSLR-urile entry-level ies din ecuatie si ai nevoie de modele din sectorul semi-profesional. Aici poti gasi aparate foto care pot face de la cinci capturi pe secunda pana la 10 sau 11 in cazul aparatelor evoluate.

Mare, greu si dur

Majoritatea aparatelor DSLR sunt masive, dar modelele Four Thirds sunt cele mai compacte. Totusi, tine cont ca achizitionarea unui DSLR, indiferent cat de performant, este de prisos daca nu atasezi si obiective pe masura. Iar acestea pot adauga destul de mult la greutatea totala.

Daca folosesti camera in conditii de temperaturi joase sau umitidate, va trebui sa cauti aparate foto care sa reziste acestor factori. Pentru aparatele care nu se preteaza la asemenea conditii de mediu exista carcase separate care sa le protejeze.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele