IT & C

Criminalii acuza jocurile video

Tanarul american care a impuscat trei politisti "dupa modelul" Grand Theft Auto Vice City a fost condamnat la moarte. Avocatii sai au incercat sa dea vina pe jocurile video violente , dar judecatorii au fost de alta parere.

A devenit aproape o moda in societatea americana ca numeroase cazuri de violenta "juvenila" sa fie legate de anumite jocuri video. Sociologi, psihologi elaboreaza tot felul de studii pentru a gasi eventuale relatii de cauza-efect intre violenta virtuala si cea reala. Jocuri din seria "DOOM" sau "Grand Theft Auto" au starnit pana in prezent numeroase proteste. Dar de la continutul violent intr-un joc video si pana la incercarea de a justifica o crima prin "rularea obsesiva" a unui joc este cale lunga.

Cel putin asa s-a intamplat in cazul adolescentului american de 17 ani care in 2003 a impuscat trei politisti care il suspectau ca ar fi furat o masina.

"VIATA E UN JOC VIDEO"

"Viata e un joc video. Se mai si moare." Acestea au fost cuvintele lui Devin Moore (un tanar de culoare din Alabama) dupa ce a fost arestat in iunie 2003. Impuscase trei politisti. Ulterior, avocatii sai au incercat sa-i convinga pe judecatori ca tanarul are probleme psihice, consecinte ale unor abuzuri pe care le suferise in copilarie. Mai mult, in clipa in care fusese oprit de politie se afla sub "influenta" orelor petrecute cu personajele violente din GTA Vice City. Dar n-a "tinut".

Avocatul familiilor celor trei politisti ucisi de Moore a considerat ca jocul GTA este extrem de violent, fiind vorba de un " simulator al crimei". Dupa cum se arata intr-un material The Register, avocatul Jack Thompson ii considera vinovati si pe producatori si distribuitori. Iar pe lista cu acuzati se afla si Sony, cei care au produs PlayStation, "jucaria" folosita de Moore pentru a rula GTA Vice City. "Moore a repetat ore in sir scenariul uciderii politistilor in acest joc hyper-violent", spune avocatul familiilor indoliate. Producatorii, distribuitorii acelui simulator de crime l-au echipat pe Moore sa ucida.

Este sange pe mainile celor aflati in diverse consilii de conducere ale unor companii din Japonia si pana la New York".

HAITIENII

Jocul GTA Vice City s-a mai confruntat si cu alte probleme. In decembrie 2003 a fost depusa o plangere din partea unei asociatii etnice a haitienilor din SUA impotriva producatorilor jocului. Reprezentantii comunitatii haitienilor au considerat ca GTA incita la violenta impotriva membrilor sai si au cerut unei instante federale sa retraga jocul de pe rafturile magazinelor.

La vremea aceea, GTA Vice City era extrem de popular, vanzandu-se pana la acea data in peste 11 milioane de copii. Creatorii jocului au fost de acord sa indeparteze subiectele incriminate din noile versiuni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele