IT & C

#craniu #cuart #fals

Craniile de cuart, falsuri moderne

Craniile de cuart, considerate aztece sau mayase, prezente la British Museum din Londra si Smithsonian Institution din Washington sunt falsuri, la fel ca acela de la Muzeul Quai Branly din Paris, conform unui studiu publicat miercuri in revista “Journal of Archaeological Science”, citat de MEDIAFAX.

"Craniile (din Londra si Washington) nu sunt precolumbiene. Trebuie considerate ca fiind de productie relativ moderna", conform autorilor articolului, care estimeaza ca, "cel mai probabil, au fost realizate cu mai putin de un deceniu inainte de a fi puse in vanzare pentru prima data", in secolul al XIX-lea.

Oamenii de stiinta care au analizat craniile au ajuns la concluzia ca acestea au fost taiate si lustruite cu ustensile datand din era industriala.

La nivel mondial exista 12 "cranii de cristal", considerate a fi aztece sau mayase, care au aparut pe piata antichitatilor la sfarsitul secolului al XIX-lea, noua dintre acestea fiind detinute de persoane private.

Cercetatorii care au analizat craniul de cristal de la Muzeul Quai Branly din Paris au concluzionat, in urma cu trei luni, ca acesta prezenta "urme de abraziune si de slefuire realizate cu instrumente moderne", datand, se pare, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Craniul prezent in muzeul londonez, inalt de 15 centimetri, achizitionat de British Museum in 1897, a fost lucrat la strung pentru a i se da aspectul actual, in timp ce pentru nari si orbite a fost folosita o foreza. Pe suprafata craniului a fost aplicat, cu instrumente de fier si otel, oxid natural de aluminiu si diamant, pentru netezire, dupa cum a aratat examinarea sa cu un microscop electronic.

In ceea ce priveste craniul de cristal de la Smithsonian Institution, care are o inaltime de 25,5 cm, acesta a fost achizitionat in 1992. Pe suprafata sa au fost observate urme usoare de ustensile, precum piatra de tocit, instrumente care nu existau in America Latina inainte de aparitia europenilor pe acel teritoriu. Pe de alta parte, intr-o cavitate a craniului a fost descoperita carbura de silicon, un compus care se gaseste numai in meteoriti si folosit in abrazivele moderne.

In fine, micile iregularitati ale cuartului arata ca cel din care e facut craniul de la Londra provine din Alpi, din Brazilia sau din Madagascar , in timp ce acela de la Washington poate avea "numeroase posibile surse", printre care Mexicul si SUA.
Craniul de la British Museum a trecut, in secolul al XIX-lea, prin mainile unui comerciant extrem de controversat, Eugene Boban, cunoscut pentru inselatorie .

Prima achizitionare cunoscuta a craniului de la Smithonian Institution dateaza din 1960, in Mexic, iar oamenii de stiinta cred ca el a fost fabricat cu putin timp inainte de cumparare.

Cele 12 cranii de cristal au fost intotdeauna inconjurate de mister. S-a spus ca ele ar fi fost aduse pe Pamant de un popor venit din legendara Atlantida pentru a fi oferite pamantenilor, apoi pastrate intr-o mare piramida de catre olmeci, mayasi, apoi azteci , care le-ar fi imprastiat. Se crede ca cele 12 cranii pot manca sau vorbi si ca au numeroase puteri, odata reunite. Conform unei legende, daca sunt puse in linie, in ultima zi a calendarului mayas - 21 decembrie 2012 -, Pamantul nu se va putea rasturna.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele