IT & C

Costumul robotic

Oamenii de stiinta japonezi au pus la punct o proteza robotica ce poate fi imbracata precum o salopeta pentru varstnici sau pentru cei cu probleme motorii, astfel incat acestia se vor putea misca numai prin transmiterea unor impulsuri.

Proiectul apartine inginerului japonez Yoshiyuki Sankai si poarta un nume simbolic: Hal, precum creierul electronic din filmul “ Odiseea Spatiala: 2001”, informeaza publicatia italiana La Stampa.

Robotul poate fi efectv imbracat precum un costum, iar o serie de senzori intuiesc miscarile corpului ajutandu-l pe cel care a imbracat costumul-robot sa indeplineasca actiuni pe care nu le-ar putea face singur.

Compania producatoare, Cyberdyne, l-a prezentat pe Hal Ministerului Stiintei din Japonia, dar aplicatiile sale isi vor gasi terenul prielnic mai ales in sanatate, unde costumul robotic va putea fi folosit in programele de reabilitare motorie.

De altfel, in cadrul unei demonstratii facute, un colaborator al lui Sankai care l-a imbracat pe Hal a reusit sa ridice cu o singura mana, fara efortur, 30 de kilograme. Hal nu este singurul proiect de acet tip, in America Pentagonul finantand un proiect similar, dar cu scopuri, evident, diferite.

Si, daca ne gandim ca in medicina si in industria jocurilor cercetatorii au reusit sa puna la punct casti care sa interpreteze fluxurile energetice din creier produse de ganduri pentru a misca obiecte, poate ca nu va fi departe ziua in care costumele robotice sa fie miscate numai cu ajutorul impulsurilor cerebrale.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele