IT & C

Comunicatiile la un an de liberalizare

"La un an de la liberalizarea pietei de comunicatii in Romania avem deja rezultate concrete, incepand cu scaderi de tarife care ajung pana la 60% din valoarea consemnata anul trecut pentru convorbirile internationale si pana la aparitia primilor concurenti ai Romtelecom pe segmentul telefonie fixa . Datoram aceste rezultate masurilor luate in ultimii ani, care au vizat crearea si mentinerea competitiei pe piata, pastrarea neutralitatii tehnologice ca principiu fundamental si, prin toate acestea, oferirea celor mai bune servicii de comunicatii clientilor din Romania.

Prin cadrul legislativ creat am promovat competitia prin renuntarea la atribuirea de licente si instituirea notificarii ca o conditie suficienta pentru inceperea activitatii, ceea ce a permis operatorilor sa se concentreze pe investitii, pe dezvoltarea activitatii si lansarea de noi servicii, considerand ca statul are astfel mai mult de castigat decat din organizarea catorva licitatii. De asemenea, am aplicat principiul neutralitatii tehnologice, care functioneaza in beneficiul clientilor, permitand competitia libera intre tehnologii, intre operatori, dupa regula "cel mai bun castiga"." a declarat azi, 16 decembrie 2003, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, la cea de a doua editie a conferintei "Liberalizarea comunicatiilor".

Conform estimarilor EITO, valoarea pietei de comunicatii din Romania se va dubla in 2004, comparativ cu anul 2000, atingand 4,1 miliarde euro. Numarul abonatilor la servicii de telefonie fixa si mobila a depasit 10 milioane in cursul acestui an, cu 4,3 milioane abonati la telefonie fixa si 6,2 milioane la telefonie mobila, in timp ce numarul abonatilor la retele CATV este estimat la 3,7 milioane.

Dezvoltarea serviciilor VoIP a determinat o scadere cu 60% a pretului convorbirilor internationale, existand deja mai mult de 20 de oferte comerciale de cartele preplatite pentru convorbiri prin VoIP. Lansarea pe piata a primilor competitori directi pentru serviciile de telefonie fixa permite o estimare a scaderii tarifelor pentru aceste servicii, in 2004, cu procente intre 10-30%.

Totodata, in anul 2003 a fost adoptat noul Tabel national de alocare a benzilor de frecventa, armonizat cu Tabelul ECA, care asigura necesarul de spectru pentru cele mai noi categorii de aplicatii, in special a celor de acces la utilizatori (FWA, 3G si retele de acces local radio - RLAN), si ofera posibilitatea de utilizare in Romania, in aceleasi benzi, a echipamentelor si sistemelor de comunicatii existente in Europa.

Conferinta a reunit reprezentanti ai Bancii Mondiale, BERD , ANRC, Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Telecomunicatiilor din Camera Deputatilor, Consiliul Concurentei , precum si ai jucatorilor implicati in procesul de liberalizare .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele