IT & C

Cine fura bani europeni, 20 de ani inchisoare

Desi presa este inundata de relatari privind alocarea defectuoasa sau chiar deturnarea banilor europeni, pana acum, in Romania a fost finalizat un singur caz de frauda cu fonduri europene. Cu toate acestea, Romania este tara cu cele mai multe cazuri de persoane intrate sub urmarire penala, ca urmare a sesizarilor facute de institutiile abilitate. Lupta impotriva coruptiei si finalizarea cazurilor instrumentate sunt doua dintre "obsesiile" dezvoltate de oficialii de la Bruxelles atunci cand se intalnesc cu cei de la Bucuresti. Ca lucrurile nu stau asa cum ar trebui o dovedeste si infiintarea Departamentului de Lupta Antifrauda, condus de Tudor Chiuariu. Despre planurile departamentului si mai ales despre posibilitatile de care dispune pentru a-si atinge scopurile, Adevarul l-a intervievat pe directorul acestuia, liberalul iesean, Tudor Chiuariu.
- Credeti ca activitatea acestui departament specializat in controlul folosirii fondurilor europene va face ca Romania sa nu se mai plaseze in fruntea listei cu cele mai multe nereguli in acest domeniu?
- Este gresit sa spunem ca Romania se afla in fruntea listei cu nereguli. Trebuie sa vedem, sa comparam daca autoritatile din celelalte state actioneaza cu aceeasi determinare pentru depistarea acestora. In toate celelalte 10 state care au aderat in 2004 si in Bulgaria exista anumite structuri care se ocupa de monitorizarea gestionarii fondurilor. In Romania, noi am infiintat Departamentul pentru Lupta Antifrauda care se ocupa exclusiv cu acest lucru, avem si o strategie pentru combaterea acestui fenomen, strategie caracterizata ca realista de directorul general al OLAF, Franz-Hermann Bruner. Daca ar fi sa va dau numai exemplul Bulgariei, aici nici o persoana nu a fost pusa sub urmarire pana acum pentru fraude impotriva intereselor financiare ale UE, deoarece in tara vecina omologul nostru este un comitet consultativ, un fel de comitet interministerial, compus din reprezentantii mai multor ministere. Ei nu au nici un fel de atributii operative si control efectiv pe teren. Si atunci normal ca frauda e mai greu de descoperit. Nici celelalte state nu stau mai bine. Deja DLAF a inceput sa fie cunoscut si este important mesajul preventiv pe care noi vrem sa-l trimitem, in primul rand mediului de afaceri si functionarilor publici care lucreaza in administratia publica si care gestioneaza lucrurile acestea, ca ei pot in scurt timp sa ajunga la inchisoare pentru 20 de ani. - Dispuneti de suficient personal specializat care sa combata acest fenomen?
- Noi colaboram cu Oficiul European de Lupta Antifrauda. Insasi organizarea, modul de selectie a personalului, modul de instruire a acestuia se face in stransa cooperare cu OLAF. Pe de alta parte, la nivel operativ, avem deja protocoale cu principalele institutii care au activitati complementare cu ale noastre, in primul rand cu Departamentul National Anticoruptie care are in urma modificarii legii competenta exclusiva privind urmarirea penala in privinta infractiunilor impotriva intereselor financiare ale comunitatii europene, in al doilea rand cu Garda Financiara care are in atributie controlul financiar. In al treilea rand cu Inspectoratul General al Politiei, in cadrul caruia exista un serviciu specializat de investigare a fraudelor. DLAF dispune de 45 de oameni, din care 25 fac control pe teren. Ca specializari sunt in principal juristi si economisti .
- Cate investigatii aveti in momentul acesta pe rol si daca sunt printre ele si nume sonore de demnitari sau politicieni?
- Eu nu o sa pot sa va dau nici un nume pentru ca daca este vorba de posibile fraude noi inaintam aceste dosare la DNA si ei incep urmarirea penala. Noi nu comunicam numele persoanelor investigate pana cand DNA nu decide inceperea urmaririi penale si atunci aceste date sunt publice si pot fi comunicate. Pot sa va raspund insa in termeni cifrici. Am deschis anul acesta 42 de dosare. In momentul acesta, 37 dintre ele sunt finalizate. In 22 din aceste dosare s-au descoperit nereguli si posibile fraude si au fost inaintate la DNA sau la alte parchete competente. Cinci dintre acestea sunt in continuare in lucru.
- Cum va explicati ca pana acum nu exista decat o singura condamnare definitiva. Au fost prost instrumentate dosarele, s-au tergiversat?
- Trebuie sa avem in vedere ca este o perioada de timp foarte scurta in termeni judiciari. Aceste infractiuni impotriva intereselor financiare ale comunitatii europene au fost consacrate in legislatia romaneasca in martie 2003, prin celebra lege anticoruptie. Asadar avem numai doi ani de cand puteau fi savarsite si incriminate de lege aceste fapte, pentru ca exista un principiu in dreptul penal care spune ca nimeni nu poate fi urmarit pentru o fapta care nu era infractiune la momentul la care a fost savarsita. Sunt in diferite stadii procesuale in jur de 10 dosare si eu zic ca vom avea si mai multe rezultate pe linia asta. E clar ca, fata de anul trecut cand fostul departament de inspectie al primului-ministru a finalizat in tot anul 15 dosare, e o triplare a activitatii.
- Din toate programele pe care UE le deruleaza in Romania, unde ati sesizat ca sunt mai multe nereguli?
- Dat fiind faptul ca PHARE a fost primul program derulat la noi si numarul neregulilor pe acest program e covarsitor mai mare.
De asemenea, am sesizat ca sunt probleme deosebite in cadrul finantarilor prin programul Leonardo Da Vinci , unde avem deja cateva cazuri finalizate anul acesta, in cooperare cu OLAF.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele