IT & C

China se lupta impotriva ploii cu rachete

China pregateste un arsenal de rachete si avioane pentru a proteja deschiderea oficiala a jocurilor olimpice din Beijing de ploaie, sperand astfel sa disperseze norii.

Reuters informeaza ca oficialii chinezi vor incerca sa dreneze norii de umiditate inainte de a ajunge la Beijing pe data de 8 august cand va avea loc ceremonia de deschidere jocurilor olimpice, dat fiind faptul ca exista o probabilitate de 47% ca va ploaua.

In acest sens au fost organizate 21 de centre dotate cu tunuri speciale care sa traga rachete cu iodura de argint spre norii amenintatori pentru a-i determina sa ploua inainte de a ajunge deasupra stationului. De asemenea, trei nave de lupta vor fi pregatite pentru a lansa catalizatori pentru a determina norii sa se descarce inainte de termen.

Meteorologul responsabil cu jocurile olimpice, Wang Yubin, a declarat “Am colaborat cu provinciile vecine pentru un intamplari neprevazute precum o furtuna sau pentru alte riscuri meteo in timpul ceremoniilor”.

Guvernul chinez a cheltuit 500.000 de dolari pentru aceasta tehnologie in ultimii cinci ani iar autoritatile intentioneaza sa o testeze in iunie sau iulie. Se folosesc tablete de iodura de argint insolubile in apa care pot concentra umezeala pentru a da nastere ploii.

Zhang Qiang, seful Biroului Meteorologic din Beijing, crede ca oamenii sai pot sa faca fata unei mici ploi dar eforturile se vor dovedi inutile in cazul unei ploi mai puternice sau a unei furtuni . De aceea, oficialul “spera ca Dumnezeu nu va trimite nicio furtuna spre Beijing”. Dar poate ca Dumnezeu are alte planuri decat oficialii chinezi…

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele