IT & C

Cercetatorii descopera ‘cheia’ epilepsiei

Dupa mai multe cercetari, oamenii de stiinta americani au descoperit canalul molecular prin care bioxidul de carbon poate ameliora epilepsia.

Publicatia italiana La Stampa informeaza ca deja spre sfarsitul secolului trecut cercetatorii au observat ca o data cu inhalarea bioxidului de carbon, creierul unui epileptic inregistra cresterea nivelului de acizi, efectul fiind o ameliorare a bolii pana chiar la disparitia ei completa.

Intrerupatorul molecular responsabil de acest fenomen a ramas insa ascuns pentru cercetare pana cand oamenii de stiinta de la Universitatea Iowa, urmand unor experimente pe soareci , declara ca au descoperit mecanismul molecular ce ar putea salva multi oameni.

Ei au descoperit un canal cunoscut sub denumirea de ASIC1a ce se afla la suprafata celulelor cerebrale care se deschide in momentul cresterii volumului de acizi permitand intrarea atomilor de ion, ceea ce activeaza alte celule cerebrale intr-un proces care in cele din urma blocheaza progresul bolii.

Experimentele realizate pe soareci au aratat ca animalele care nu dispuneau de canalul ASIC1a sau erau modificate din punct de vedere genetic pentru a impiedica circulatia ionilor in canale aveau crize epileptice mai puternice si mai lungi.

Adam Ziemann, unul dintre cercetatori, spune ca s-a descoperit ca “ASIC1a nu pare sa indeplineasca vreun rol in modul in care incepe boala, dar, cand pH-ul este redus, are un rol in a-i impiecida dezvoltarea”.

Acesta este de fapt abia un prim pas spre gasirea unor metode de a produce unele medicamente care sa activeze canalul responsabil cu inhibarea dezoltarii epilepsiei cu toate ca munca de cercetare, potrivit expertilor, este abia la inceput.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele