IT & C

#stiinta #cercetare #boicot

Cercetatorii, boicotati de activisti

Viata de orice fel e sfanta, cred activistii, care incep sa aplice legea talionului in cazul oamenilor de stiinta care fac experimente pe animale. Aparatorii animalelor le-au declarat razboi oamenilor de stiinta

Convinsi ca cea mai buna aparare este atacul, activistii pentru drepturile animalelor din Statele Unite recurg tot mai des la intimidarea oamenilor de stiinta care deruleaza experimente pe vietuitoare necuvantatoare. Printre metodele folosite se numara atacarea locuintelor cercetatorilor cu cocktailuri Molotov, inundarea acestora, precum si stropirea lor cu acid, relateaza MSNBC.

Activistii nu se dau in laturi nici chiar de la crima, la nivel ideologic deocamdata. „Ranirea, intimidarea si chiar uciderea unui cercetator sunt perfect justificabile din punct de vedere moral“, a declarat dr. Jerry Vlasak, purtator de cuvant al organizatiei Frontul pentru Eliberarea Animalelor.

Jacob Black , un coordonator al actiunilor de protest derulate in preajma caselor oamenilor de stiinta de la Universitatea California din Berkeley a schitat si o pedeapsa mai umana pe care o merita cei care gresesc fata de animale: „Ei trebuie identificati, catalogati drept faliti din punct de vedere moral si supusi apoi oprobriului public“.
Publicitate
 
Un instrument in acest sens este o pagina web indreptata impotriva cercetatorilor de la Berkeley.

Ea contine numele si fotografiile acestora, adresele lor de Internet si de-acasa, precum si descrieri ale experimentelor in care sunt implicati. Deoarece mijloacele pasnice de protest nu produc totusi rezultate pe masura asteptarilor activistilor, din ce in ce mai multi cercetatori care fac experimente pe animale devin victime ale hartuirii si intimidarii.

Un exemplu este cazul unui toxicolog din Berkeley, a carui casa a fost luata cu asalt, la sfarsitul lunii mai, de catre un grup de noua protestanti cu cagule pe fata. Ei au scris cu creta pe caldaramul din fata casei cuvantul „criminal“ si au afisat o pancarta pe care scria „Vecinul vostru ucide animale!“ Un barbat a spart si o fereastra a casei, iar cand un vecin a incercat sa-i indeparteze pe activisti, locuinta acestuia a devenit si ea tinta unei pietre.

„Daca pana acum oamenii de stiinta se temeau ca nu cumva protestantii sa le patrunda in laboratoare si sa distruga datele culese prin eliberarea animalelor, lucrurile au devenit mult mai personale“, a subliniat gravitatea situatiei in care s-a ajuns un oficial de la Berkeley. Actele de vandalism boicoteaza astfel viitorul cercetarii medicale. A existat cel putin un caz in care un cercetator nu a mai facut fata presiunii, in urma unei campanii din 2006, in care mai multi aparatori ai animalelor si-au propus sa intimideze o serie de profesori de la Universitatea California din Los Angeles.

Activistii s-au deplasat noaptea la casele acestora, au izbit in usi, au strigat sloganuri de tipul „Stim unde dormiti!“ si au aruncat in ziduri cu cocktailuri Molotov. Mai mult, locuinta unui cadru didactic a fost inundata, dupa ce protestantii au aruncat inauntru o stropitoare de gradina. Protestele violente s-au intins pe parcursul a doi ani, timp in care un cercetator si-a anuntat public incetarea experimentelor pe animale, din dorinta de a-si proteja copiii.

Brutalitatea fenomenului a atras insa si atentia FBI, care priveste manifestarile activistilor drept acte de terorism. Sase membri ai unei organizatii din Philadelphia care a postat pe Internet amenintari la adresa unei companii farmaceutice care efectua teste pe animale au fost arestati in 2006. Cazul se numara insa printre putinele succese ale agentilor federali, de multe ori legati de maini ca urmare a tainei in care actioneaza majoritatea activistilor.

Nici institutiile academice nu stau cu mainile in san in fata boicotarilor cu care se confrunta. Rectorul Universitatii California din Santa Cruz a propus ca activistii sa aiba un acces limitat la datele privind experimentele pe animale. In plus, cercetatorii spun in apararea lor ca fac toate eforturile pentru a minimiza suferinta necuvantatoarelor si ca le folosesc in experimente doar atunci cand au epuizat toate celelalte mijloace de cercetare.

Neurocercetatorul Audie Leventhal crede ca rezultatele medicale obtinute in urma experimentelor legitimeaza inconvenientele pe care le resimt unele animale. Barbatul, in varsta de 56 de ani, nu planuieste sa se lase intimidat cu una, cu doua, ba chiar le raspunde activistilor in maniera provocatoare. „Cand ma voi retrage din activitate nu voi lasa ca ei sa afle asta.“ Una dintre casele lui Leventhal a suferit pagube de 20.000 de dolari, dupa ce a fost improscata cu acid, iar incuietorile i-au fost umplute cu superglue.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului