IT & C

Celulele nemuritoare provoaca obezitatea

Cauza pentru care multe persoane obeze nu reusesc sa piarda din greutate a fost descoperita in celulele adipoase ‘ nemuritoare ’!

In fapt, si aceste celule mor dar sunt inlocuite foarte repede de altele de acelasi tip, un studiu realizat de catre cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, aratand ca numarul adipocitelor, adica al celulelor de grasime , ramane constant in organismul adultului obez pentru intreaga viata, informeaza cotidianul Italian La Repubblica .

Potrivit cercetatorului Kirsty Spalding care a studiat unele probe de grasimi prelevate prin liposuctiune atat de la persoana obeze, cat si de la persoane slabe, numarul adipocitelor ramane acelasi chiar si la persoanele grase care au reusit sa piarda din greutate, ceea ce ar explica de ce multi dintre noi ne putem ingrasa foarte repede la loc daca nu suntem atenti.

Rezultatul cercetarii ar arata ca nivelul obezitatii e dat fie de o combinatie intre numarul celulelor de grasime si marimea lor, fie de starea adipocitelor, care in cursul vietii sufera modificari in functie de cantitatea de grasime acumulata prin hrana.

Si, cu toate ca numarul adipocitelor ramane constant de-a lungul intregii vieti adulte, profesorul Spalding spune ca ne aflam in fata unui proces dinamic de moarte si renastere, in care celulele grase vii le inlocuiesc cu o mare rapiditate pe cele moarte cu o rata de 10% pe an. Astfel, numarul acestor celule ar ramane intotdeauna constant in corpul nostru, an dupa an, de la adolescent la varsta adulta.

Aceasta descoperire sugereaza ca numarul celulelor de grasime la persoanele obeze si la cele slabe se stabileste in copilarie si ramane constant pentru intreaga viata. In acest caz, daca adaugam si radacinile genetice ale obezitatii, dietele si orele indelungate petrecute facand exercitii nu ar ajuta foarte mult.

Cercetarea ridica, de asemenea, mai multe intrebari interesante: ce anume determina numarul de celule grase din corpul unui om si cand se stabileste mai exact acest numar? Se poate interveni pentru a reduce acest numar? Sau ar putea fi ‘ucise’ aceste celule inainte ca altele sa se nasca?

De altfel, comunitatea stiintifica Americana nu a intarziat sa-si arate interesul si entuziasmul pentru aceste cercetari ale oamenilor de stiinta suedezi. Pentru Lester Salans de la scoala de medicina Mount Sinari din New York, aceste studii deschid calea unui nou mod de a privi obezitatea, iar pentru Jeffrey S. Flier, de la Harvard Medical School, in spatele lor “exista un intreg sistem care asteapta sa fie explorat”.

Descoperirea a fost facuta studiind nivelul izotopilor radioactivi care se gasesc in interiorul celulelor de grasime la persoane care au trait in perioada Razboiului Rece, cand intre 1955 si 1963, au fost facute mai multe experimente nucleare. 

Dovada ca adipocitele moarte sunt substituite foarte repede cu altele noi a fost data de analiza tesuturilor persoanelor ale caror celule grase erau reinnoite inaintea perioadei amintite.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

 


 


 



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele