IT & C

Cele mai spectaculoase explozii intergalactice

 

 

galactic11. Se estimeaza ca steaua Eta Carinae este de 100 de ori mai masiva decat soarele, dar una cu o varsta foarte mica. Aceasta imagine surprinsa de telescopul Hubble arata steaua ca un imens nor de gaz si de praf produse de o eruptie gigantica acum aproximativ 160 de ani. Cu toate ca steaua a eliberat tot atat de multa lumina precum explozia unei supernove, ea a supravietuit.

 

 

 

 

 

galactic22. Supernova 1987A reprezinta ramasita unei explozii in galaxia Marele Nor al lui aflata la 160.000 de ani-lumina de Pamant. Imaginea surprinde efectele undei de soc provocata de explozie .

 

 

 

 

 

 

galactic33. Nebuloasa 2440 a fost compusa din materialul eliberat de o stea aflata pe moarte, pe masura cea aceasta intra in starea de stea neutronica.

 

 

 

 

 

 

 

galactic44. Ramasitele (o bula de gaz) unei vechi explozii solare in constelatia Monoceros.

 

 

 

 

 

 

 

 

galactic55. Imaginea surprinde Nebuloasa Crapului. Steaua neutronica cu o masa echivalenta cu cea a soarelui nostru dar inghesuita la dimensiunea de numai 20 de km in diametru reprezinta pata alba din centrul imaginii.

 

 

 

 

 

 

galactic66. In decembrie 2004 o stea neutronica a produs o lumina atat de puternica incat a orbit temporar toti satelitii spatiali care folosesc raze X, luminand cerul pe timp de noapte. Astfel de obiecte cosmice se numesc stele magnetice, producand campuri magnetice de miliarde de ori mai mari decat cele de pe Pamant.

 

 

 

 

 

galactic77. O grandioasa explozie de culoare este tot ceea ce a mai ramas din moartea unei stele batrane care lasa in urma un Pitic Alb mic si fierbinte si cateva straturi de gaz exploziv.

 

 

 

 

 

 

 

galactic88. Telescopul Chandra a reusit sa surprinda invelisul stralucitor creat de moarte unei stele masive. Ramasitele supernovei cunoscuta sub numele de N63A este localizata in galaxia Marele Nor al lui Magellan .

 

 

 

 

 

 

galactic99. Imaginea surprinsa de telescopul spatial NASA Spitzer arata ramasitele imprastiate ale stelei Cassiopeia A.

 

 

 

 

 

 

 

galactic1010. Ramasitele supernovei N49 a aprins cerul cu aceasta explozie surpinsa de telescopul Hubble. Cauza evenimentului car a avut loc pe 5 martie anul acesta este atribuita unui magnetar – o stea neutronica foarte magnetizata care se invarteste in norul provocat de supernova cu 1.200 de km pe secunda.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: ABC News

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele