IT & C

Cel mai important eveniment astronomic de la Big Bang incoace

Poate ca unul dintre cele mai importante evenimente astronomice de la Big Bang incoace a avut loc pe data de 19 martie cand lumina exploziei provenind de la o stea supermasiva ce s-a prabusit intr-o gaura neagra a putut fi vazuta cu ochiul liber dupa o calatorie de 7.5 miliarde de ani.

Energia cu care a explodat steaua trebuie sa fi fost incredibil de mare daca dupa aproape jumatate din varsta universului – 7.5 miliarde de ani – lumina a putut ajunge pe Pamant si a putut fi vazuta cu ochiul liber pentru cateva minute, in conditiile in care, in cele mai bune conditii, ochiul uman nu poate vedea mai mult decat contururile galaxiei Andromeda.

Pana acum niciun obiect atat de indepartat nu a mai putut fi observat fara instrumente optice foarte puternice. Cu toate acestea, lumina degajata de explozie a fost abia o mica parte din energia emisa care s-a imprastiat in univers sub forma de raze gama. Razele gama au permis satelitului NASA ‘Swift’ sa inregistreze cel mai grandios eveniment astronomic observat de om dupa Big Bang.

Ce se intampla cand o stea se prabuseste intr-o gaura neagra

Cand o stea supermasiva intra in colaps, emite radiatii pe intregul spectru electromagnetic : raze gama, X, ultraviolete, lumina vizibila, infrarosie si unde radio. Stralucirea luminii, la intensitatea sa maxima, dureaza numai cateva secunde pana la cateva minute, iar intregul eveniment sa epuizeaza in numai cateva ore.

Explozia vazuta pe 19 martie a avut loc acum 7.5 miliarde de ani, ceea ce inseamna ca radiatia surprinsa de ‘Swift’ si pentru foarte putin timp si de catre ochiul uman, a plecat spre noi cu trei miliarde de ani inainte ca soarele nostru sa se fi format. La vremea respectiva dimensiunile universului erau mult mai mici.

In mod normal, daca lumina cerului nu este acoperita in timpul noptii de lumini artificiale sau de cea a lunii, obiectul pe care-l poate observa omul, neasistat de telescop sau binoclu este galaxia Andromeda sau, in cel mai bun caz, galaxia M33, care se gaseste la 2.9 miliarde de ani-lumina de noi. Astfel, daca o astfel de explozie ar fi avut loc in galaxia noastra, Calea Lactee , radiatiile gama si X rezultate ar fi sters de pe fata Pamantului majoritatea formelor de viata.

19 martie: o zi speciala

In medie, in univers apare cel putin o explozie de raze gama pe zi. Swift surprinde in mod normal doua pe saptamana, dar ziua de 19 martie a fost una speciala: in 24 de ore Swift a dat la iveala nu mai putin de patru fulgere, unul dintre ele fiind aceasta explozie care a avut loc cu atat de mult timp in urma.

Satelitul Swift, cel mai avansat observator de raze gama, a fost lansat de catre NASA in 24 noiembrie 2004.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele