IT & C

Carduri biometrice in locul pasapoartelor

Serviciul de pasapoarte britanic a inceput un program de testare, ce dureaza sase luni, a tehnologiei biometrice , pe un lot de 10.000 de voluntari, si in acelasi timp a introdus un proiect de lege pentru adoptarea cardurilor de identitate biometrice si crearea unei baze de date centrale a tuturor cetatenilor tarii.

Cardurile de identitate vor contine elemente de identificare biometrice, incluse in interiorul unui cip, ce vor fi introduse intr-o "baza nationala de securitate a datelor", denumita Registrul National de Identitate.
Baza de date va contine informatii privind numele, adresa, data nasterii , sexul, statutul social si o caracteristica biometrica confirmata, precum amprenta digitala electronica, o scanare a irisului ochiului sau a intregii fete.
Programul UKPS va testa toate cele trei caracteristici biometrice: amprenta digitala, scanarea irisului sau a intregii fete.

Este pentru prima data cand trei tehnologii biometrice diferite, de la trei furnizori diferiti, sunt integrate intr-o singura solutie, spune purtatorul de cuvant al Atos Origin, compania care deruleaza programul guvernamental.
Atos Origin se ocupa de furnizarea si instalarea echipamentelor si software-lor necesare pentru testare, in timp ce NEC furnizeaza sistemul sau de indetificare automata a amprentei digitale.
Compania Indentix va furniza tehnologia de captura a amprentei digitale si de recunoastere a imaginii faciale, iar Indian Technologies tehnologia de recunoastere a imaginii irisului. Componenta de statistica a proiectului va fi asigurata de compania de cercetare MORI.

UKPS a hotarat deja ca initial se va folosi recunoasterea faciala in cipurile biometrice din pasapoarte. Agentia mai trebuie sa hotarasca daca va folosi in versiunile viitoare ale pasapoartelor un al doilea element biometric de identificare, cum ar fi scanarea irisului sau a amprentei digitale.

Se pare ca in 2005 va fi inclus in pasaport un cip cu elemente de identificare biometrice, ce va constitui baza planului pentru cardurile ID.
Scopul principal al programului UKPS este de a testa reactia publicului la aceasta tehnologie. Dupa ce vor fi colectate datele, voluntarii participanti la testare vor trebui sa realizeze un raport in care sa-si expuna opiniile.
Biometrica ca metoda de identificare devine tot mai populara. Odata ce oamenii vor utiliza biometrica, vor renunta la parole, utilizate pentru identificare, deoarece tehnologia este foarte usor de folosit.

In plus, va reduce mult frauda si alte probleme legate de identitate. O potentiala problema a cardurilor ID ar putea-o reprezenta vulnerabilitatea bazei nationale de date si posibilitatea ca o asemenea baza de date sa devina tinta teroristilor si a altor infractori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele