IT & C

Caii stiu sa numere

Potrivit unui nou studiu caii stiu sa numere, ei fiind mult mai inteligenti decat se credea pana acum!

Daily Telegraph informeaza ca doctorul Claudia Uller de la Universitatea Essex, Marea Britanie, a pornit in cercetarile sale legate de inteligenta cailor de la povestea unui cal din secolul XIX , ‘Clever Hans’ (Hans Istetul), care potrivit contemporanilor facea senzatie prin abilitatile sale aritmetice si capacitatea de a tine pasul cu calendarul.

In spectacolele publice din Germania secolului XIX, cronicile spun ca Istetul Hans reusea sa raspunda la intrebari prin lovirea pamantului cu piciorul. Cu toate acestea, psihologul Oskar Pfungst a condus in 1911 o investigatie cu privire calul inteligent ale carei concluzii au fost ca Hans nu face aritmetica ci ca s-a obisnuit sa dea anumite raspunsuri urmarind reactiile celor care-l dresau. Deci, nu ar fi fost vorba de vreo capacitate aritmetica, ci pur si simplu de dresaj.

Doctorul Uller spune ca de atunci si pana acum nimeni nu a mai reusit sa arate ca aceste animale au capacitati aritmetice. Cu toate acestea, noile cercetari pleaca de la constatarea ca atunci cand li se ofera o alegere intre galeti cu mere, caii o aleg intotdeauna pe cea cu mere mai multe.

Astfel, cercetatorii incearca sa gaseasca o conexiune intre aceste trasaturi si faptul ca, spre exemplu, copii pana in 10 luni reusesc sa distinga intre cutii cu elemente mai multe de celelalte, iar unele maimute – precum lemurii si macacii – prezinta trasaturi asemanatoare.

Doctorul Uller si colega sa Jennifer Lewis au condus o serie de experimente implicand mai multi cai din centre speciale de dresaj sau din case particulare din Colchester, Essex. Intr-un prim experiment, 11 din cei 13 cai selectati au reusit sa aleaga galetile in care se aflau trei mere de plastic in defavoarea galetilor cu doua mere. Fructele au fost false pentru a nu distorsiona experimentul prin faptul ca animalele ar fi putut alege fructele in functie de miros.

Intr-un al doilea experiment, cercetatorii au folosit alti 12 cai care trebuiau sa aleaga intre o cutie cu doua mere identice mici si una cu un singur mar mare si, din nou, caii au ales cutia cu numarul mai mare de mere. Aceste cercetari vin in continuarea altor studii care arata ca lumea animala este mult mai complexa decat ne-am imaginat. Astfel, recent, un cercetator italian a aratat ca pestii pot sa distinga grupuri de pana la patru pesti, in defavoarea altora mai mici.

In ciuda acestor evidente, in comunitatea stiintifica dezbaterea este foarte aprinsa cu privire la aplicarea cuvantului inteligenta la animale, intrucat acesta ramane totusi un atribut uman, iar formele de adaptare ce pot fi observate la animale pot sa-si aiba radacinile in incredibila complexitate a ceea ce numim instinct – o capacitate innascuta de a reactiona – adaptandu-se – in diferite situatii.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele