IT & C

Cablul TV ar putea creste cu 40%

Abonamentul la cablu s-ar putea majora substantial, ca urmare a modificarii Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor.
Actul normativ care modifica reglementarile in vigoare este promovat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si elimina limitele minime si maxime ale remuneratiilor pe care operatorii de cablu le platesc organismelor de gestiune colectiva pentru drepturile de autor si conexe aferente programelor de televiziune pe care le retransmit.

Astfel, limita maxima de 2% s-ar putea transforma intr-una mult mai mare avand in vedere ca societatile de cablu nu au aproape nici un atu in fata organismelor de gestiune a drepturilor de autor, care vor putea impune, practic, un procent de cateva ori mai mare.

Ralu Filip, presedintele CNA, a declarat in acest context, citat de Mediafax, ca prevederile incluse in proiectul de modificare a Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe reprezinta un atentat financiar la adresa industriei audiovizuale, dar si o "afectare profunda" a dreptului la informare.

In opinia sa, eliminarea limitelor minime si maxime platite pentru dreptul de autor si anularea principiului must carry, potrivit caruia operatorii de cablu sunt obligati sa aloce 25% din programele retransmise posturilor romanesti, vor genera o crestere importanta a pretului abonamentului la cablu.

1% pentru cinematografie

"In conditiile in care si TVA-ul va creste la 22%, anul viitor, pretul unui abonament la cablu va creste cu 40%, situatie in care mii de oameni vor renunta la acest serviciu", a spus Filip.

In ceea ce priveste anularea principiului must carry, presedintele CNA a declarat ca este incorect ca operatorii de cablu sa plateasca si ei drepturi de autor asupra programelor romanesti, in conditiile in care posturile achita deja taxe pentru drepturi de autor si drepturi conexe pe teritoriul Romaniei.

"Drepturile se platesc din totalul veniturilor obtinute din publicitate de catre posturi, venituri date de stiri, transmisiuni sportive, divertisment, dezbateri, emisiuni pentru care nu se platesc drepturi de autor si conexe", a specificat Filip.

Presedintele CNA clasifica acest proiect de modificare ca fiind o revansa pentru schimbarile operate in 2004 la Legea drepturilor de autor si drepturilor conexe de catre Guvernul si Parlamentul de la vremea respectiva.

"Sunt cu atat mai surprins, cu cat pe atunci doamna Mona Musca a avut o alta atitudine, una favorabila operatorilor de cablu si grupurilor de radio si televiziune din Romania", a afirmat Ralu Filip. Ralu Filip s-a declarat contrariat si in legatura cu initiativa de modificare a Legii cinematografiei, semnalata CNA-ului de Asociatia de Comunicatii prin Cablu.

Potrivit proiectului de modificare a legii, companiile de cablu trebuie sa contribuie pentru fondurile destinate cinematografiei cu 1% din veniturile realizate lunar din transmisia prin cablu a emisiunilor de televiziune. "Nu e corect sa faci bani pe spatele audiovizualului. Banii din audiovizual trebuie alocati tot audiovizualului.

Romania are nevoie si de productii audiovizuale, nu doar de filme", a declarat Filip.

Monopolul RomTelecom pe stalpi

In plus, RomTelecom si-a anuntat, printr-un document oficial transmis Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), intentia de a nu va mai oferi "stalpii aflati in proprietatea sa pentru alte retele de cablu, inclusiv retele de cablu TV ".

Cu alte cuvinte compania nu va mai incheia noi contracte de inchiriere, iar cele aflate in vigoare nu vor mai fi prelugite dupa expirarea termenului de valabilitate. Consiliul National al Audiovizualului semnaleaza, in acest context, ca decizia RomTelecom afecteaza dreptul fundamental al publicului la informare.

Potrivit ACC si CNA, actiunea RomTelecom va periclita mai ales accesul la cablu al persoanelor din mediul rural. De asemenea, presedintele ACC, Radu Petric, a criticat in sedinta CNA de ieri, faptul ca nu exista nici o lege care sa reglementeze folosirea stalpilor RomTelecom si Electrica, avand in vedere ca din punct de vedere legal nu se pot ridica alti stalpi complementari.

El sustine, potrivit Mediafax, ca RomTelecom vrea sa instituie astfel un sistem de monopol . "Am inteles ca RomTelecom vrea sa ofere propriul serviciu prin cablu", a mai spus Petric.

Pe de alta parte, RomTelecom isi motiveaza decizia prin faptul ca stalpii nu au fost proiectati pentru a suporta retele suplimentare, iar "riscul aparitiei unor derajamente in reteaua RomTelecom si a unor conectari frauduloase ca urmare a amplasarii altor retele de cablu s-a dovedit foarte ridicat".

"Am solicitat o intalnire cu domnul Codrut Seres si nu am primit nici un raspuns intr-o problema asemanatoare: stalpii Electrica. Compania ar putea sa se privatizeze si sa interzica folosirea propriilor stalpi sau sa introduca taxe uriase", a mai adaugat Ralu Filip.

De asemenea, el a afirmat ca taxele suplimentare percepute de autoritatile locale pentru folosirea stalpilor de catre operatorii de cablu nu "isi gasesc temeiul juridic in Codul fiscal".

"Cred ca este necesar ca Guvernul sa stabileasca un regim juridic pentru serviciile destinate publicului, astfel incat sa puna la adapost functionarea acestora de schimbarile in baza regimului proprietatii", a conchis Filip.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele