IT & C

Blit obligatoriu pentru telefoane mobile

Organizatii internationale care militeaza pentru drepturile omului cer ca telefonele mobile cu camera sa aiba blit incorporat. Nu de dragul tehnicii, ci ca o masura de protectie la adresa vietii private.
Mai multe organizatii internationale care militeaza pentru respectarea drepturilor omului au inceput sa faca presiuni la adresa producatorilor de terminale, pentru ca orice telefon mobil cu camera sa aiba blitul incorporat. Motivul: prevenirea fotografierii "mascate" (prin activarea automata a blitului), favorizate de boom-ul vanzarilor de aceste dispozitive, dar si de rezolutia din ce in ce mai performanta a imaginilor. Dupa cum se arata intr-un material BBC on-line, cea mai "galagioasa" institutie este una cu sediul la Londra, Privacy International.

"Folosirea rau intentionata a telefoanelor mobile cu camera devine o adevarata amenintare la adresa dreptului la intimitate. Daca nu se vor lua masuri imediate, exista riscul ca intimitatea sociala sa dispara in mai putin de 10 ani", a declarat Simon Davies, presedintele Privacy International.

NOKIA RASPUNDE. O prima reactie a venit din partea producatorului finlandez Nokia.

"Noi nu incurajam folosirea acestor produse in scopuri rau intentionate. Mai mult, ii sfatuim pe clientii nostri sa nu utilizeze aplicatiile video ale terminalelor in actiuni ilegale. Trebuie mentionat si faptul ca de multi ani sunt in uz camerele video de mici dimensiuni si fara sa fi provocat asemenea reactii", se arata intr-un comunicat Nokia.

CELULARUL-SPION. Nu este prima oara cand telefonul mobil cu camera provoaca "scandal".

Mari companii si departamente guvernamentale au interzis angajatilor sa mai vina la serviciu cu telefoane mobile dotate cu camera video . Astfel, Ministerul britanic de Externe, companiile Samsung si Intel au vazut in celularul cu camera o amenintare la securitatea institutiei. Un oficial al operatorului de telefonie american Sprint declara, cu ceva timp in urma, ca firmele din domeniul finantelor, producatorii high-tech, institutii guvernamentale si laboratoarele de cercetari "sunt speriate de moarte" din teama ca un angajat ar putea face o fotografie cu un asemenea aparat la locul de munca. De altfel, pe lista organizatiilor din SUA care au interzis folosirea celularelor cu camera la serviciu se afla si Lawrence Livermore National Laboratories, una dintre bazele cercetarilor in domeniul nuclear.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele