IT & C

Bebelusii sunt statisticieni innascuti

Cercetatorii au descoperit ca bebelusii , pe langa faptul de a indulci viata adultilor, prezinta capacitati innascute pentru statistica.

Revista Nature informeaza asupra unei lucrari publicate in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, una dintre primele in care se subliniaza faptul ca bebelusii de opt luni – un an pot sa faca predictii cu privire la posibilitatea ca un eveniment sa aiba loc.

Abilitatea de a face predictii fara a fi invatati si fara a dobandi experienta, arata ca oamenii au capacitatea innascuta de a rationa in acest sens. Autorii studiului sugereaza ca intuitia statistica a copiilor seamana cu ceea a oamenilor de stiinta, aratand astfel ca stiinta isi gaseste radacinile pur si simplu in capacitatea innascuta a omului de a cunoaste, o capacitate care trebuie educata pentru a se rafina.

Descoperirile ar putea pune sub semnul intrebarii teoriile behavioriste care sustin ca omul dobandeste astfel de capacitati pe masura ce creste, acestea nefiindu-i innascute, iar observatiile facute asupra copiilor cu aceasta ocazie sprijina cercetari mai vechi care aratau ca cei mici prezinta abilitati matematice rudimentare. In acest sens, un copil ramane surprins daca vede doua papusi intr-o cutie si numai una cand aceeasi cutie este deschisa.

Psihologul Luca Bonatti de la Universitatea Nantes, Franta, unul dintre autorii studiului afirma chiar ca “Nu stim nimic despre capacitatile logice ale copiilor. Majoritatea cercetatorilor credeau ca nu este nimic de cercetat in acest domeniu, datorita faptului ca predictia probabilistica era considerata a fi dincolo de capacitatile copiilor”.

Copii si logica

Fei Xu si Vashti Garcia de la Universitatea British Columbia, Vancouver , au realizat un experiment in care au asezat cateva mingi de ping-pong albe si rosii in cateva cutii. Copiilor le-au fost aratate doua cutii continand fie mai multe mingi rosii fie albe, pentru a le da o idee cu privire la continutul cutiilor, pentru ca apoi cercetatorii sa le arate o noua cutie cu patru mingi de o culoare si una de alta culoare, luate din celelalte doua cutii.

Copiilor le-a fost aratata apoi cutia din care au fost luate mingile pentru a vedea reactia copiilor. In fata evenimentelor neasteptate copii reactioneaza privind pentru mai mult timp ceea ce-i intriga.

Astfel, daca cercetatorii au scos mai multe mingi rosii dintr-o cutie care contine in general mingi albe, copii au privit pentru cel putin doua secunde mai mult decat in cazul in care mingile retrase faceau parte din cutia cu mingi de aceeasi culoare. De aici cercetatorii au tras concluzia ca cei mici pot sa deduca cum ar trebui sa arate intreaga clasa de mingi.

Abilitatile de statistician

Profesorul Bonatti si colegii sai au aratat recent intr-un alt experiment faptul ca bebelusii au intuitii probabilistice, folosind patru bile aflate in miscare intr-o cutie, una dintre ele avand o culoare aparte. Cercetatorii au urmarit reactia copiilor cand bila cu o culoare aparte a sarit din cutie. Copiii au fost surprinsi sa vada exact bila mai speciala sarind din cutie, iar in cazul in care o bila normala sarea in afara ei nu acordau aceeasi atentie.

Profesorul Bonatti spune ca observatiile arata ca cei mici reactioneaza in acest fel fara nicio pregatire sau experienta. Este ceea ce, de altfel, deosebeste experimentele facute de Bonatti de cele ale celor doi cercetatori din Vancouver: primul arata ca bebelusii au capacitatea de a rationa in absenta experientei, pe cand ceilalti au demonstrat capacitatea de a rationa asupra multimilor plecand de la o experienta a lor.

Cele doua studii, insa, nu se contrazic ci se completeaza, pentru ca daca Bonatti demonstreaza existenta capacitatii de a rationa, cei din Vancouver arata ca ea poate fi dezvoltata prin experienta.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele