IT & C

Bataie pentru celularele saracilor

Marii producatori de telefoane mobile se intrec in oferte de terminale pentru tarile sarace. Este vorba de dispozitive sub 30 de dolari pentru o piata estimata la 1 miliard de potentiali utilizatori.

Nokia, Motorola, Alcatel, sunt cateva dintre companiile care s-au implicat in producerea de telefoane mobile pentru utilizatori cu mai putine resurse financiare. Dupa cum era de asteptat, numarul producatorilor de tehnologie pentru acest gen de produse este in continua crestere. Nu este chiar o actiune caritabila , avand in vedere numarul potentialilor utilizatori: in jur de 1 miliard, populatie "impartita" prin America de Sud , Orientul Mijlociu, Africa si zone din Asia. Acest subiect a fost pe agenda Congresului mondial GSM, desfasurat zilele trecute in Singapore.

SIMPLU. Un telefon la preturi intre 20 si 30 de dolari presupune mai putine dotari tehnice, in comparatie cu majoritatea produselor de gen cu care s-a obisnuit piata in ultimul timp.

De asemenea, meniul ar trebui afisat in mai multe limbi, nelipsind araba, Hindi sau chineza. Este vorba de terminale cu ecran alb-negru, baterie cu durata lunga de viata si un plastic care sa protejeze aparatul. Printre modelele prezentate cu aceasta ocazie: Motorola C113 (la pret de 30 de dolari) si Alcatel OT-E160, al carui pret insa ar putea ajunge spre 40 de dolari. Nokia insa, cu modelul 1110, pare scump: in jur de 80 dolari.

Cu aceeasi ocazie s-a propus ca pana in 2008 acest gen de terminale sa ajunga, ca pret, la 15 dolari, cu conditia ca producatorii Infineon sau Texas Instruments sa dezvolte cipuri de 5 dolari.

SI LAPTOP IEFTIN. In ceea ce priveste "laptop la 100 dolari", lucrurile avanseaza, a anuntat saptamana trecuta Nicholas Negroponte, initiatorul acestui proiect. Este vorba de un sistem cu procesor la 500 MHz, memorie flash la 1 Gb, conexiune wi-fi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele