IT & C

Aventura cosmica apartine invizibilului

E de sase ori mai abundenta decat materia care compune de la galaxii pana la cele mai mici particule , e obscura – nu absoarbe, reflecteaza sau emite nici un fel de radiatie –, ceea ce o face pentru noi invizibila: e materia neagra!

Cercetatorii nu reusesc sa vada decat efectele ei: un plus de forta gravitationala si o deviere mai mare a razelor de lumina emise de corpurile luminoase. Alaturi de energia neagra, care este responsabila de forta care indeparteaza galaxiile unele de altele, materia neagra formeaza peste 90% din consistenta universului.

Si, avand in vedere ca nu cunoastem mai nimic despre materia si energia neagra, putem spune ca cunostintele noastre despre cosmos sunt mai putin decat modeste. In paginile sale, cotidianul La Stampa face o istorie a acestei materii, banuita dar niciodata surprinsa, incepand chiar din anul in care existenta ei a fost ipotizata: 1933.

De atunci si pana astazi s-au succedat numeroase teorii pentru a da seama de consistenta si identitatea ei. Au dat gres nu numai acestea, ci si cele care incercau sa-i demonstreze inexistenta.

Primele indicii cu privire la existenta ei au provenit din observarea miscarii galaxiilor. Acestea se atrag datorita fortei gravitationale a carei intensitate sta intr-un raport direct cu abundenta materiei care compune galaxiile.

Cu toate acestea, masuratorile arata ca forta gravitationala dintre galaxii e mult mai puternica decat ar trebui sa fie, luand in considerare numai materia din care sunt formate. Ceea ce a condus la concluzia ca trebuie sa existe o forta in plus pentru a da seama de acest efect.

O alta dovada indirecta provine din observarea distorsiunii luminii provenind de la corpurile ceresti indepartate, provocand fenomenul ‘lentilelor gravitationale’. Lumina emisa de marile corpuri ceresti este atrasa si deviata de catre corpurile de mari dimensiuni pe care le intalneste in cale, datorita fortei gravitationale.

Deviatia produsa insa nu poate fi explicata ipotizand numai atractia exercitata de catre materia cunoscuta. Din nou, este ipotizata materia neagra, dar consistenta ei ramane un mister.

Materia neagra ‘rece’

Una dintre cele mai cunoscute ipoteze cu privire la consistenta materiei negre este aceea care afirma ca aceasta este ‘rece’, adica este constituita din particule grele, incarcate cu putina energie si cu o slaba capacitate de a interactiona cu materia obisnuita.

O astfel de particula supersimetrica ar fi neutralino, un geaman obez al particulelor normale, dar cu o masa mult mai mare.

Materia neagra ‘calda’

O alta ipoteza afirma ca materia neagra este ‘calda’, compusa adica din particule cu masa mica si energie mare.

O alta incercare de a surprinde cate ceva din enigma materiei negre este aceea de a analiza radiatia cosmica de fond care a impanzit universul dupa Big Bang . Aceasta radiatie este constituita din particule de lumina asupra carora materia neagra, cred cercetatorii, ar fi avut o mare influenta in fazele primordiale ale universului.

Structura de materie neagra pe care aceasta radiatie ar fi traversat-o de-a lungul drumului de la emisia sa pana astazi i-ar fi deformat distributia, astfel incat o analiza a radiatiei ar putea arunca putina lumina asupra distributiei materiei negre dupa Big Bang si asupra consistentei ei.

Asteptarile cercetatorilor in viitorul apropiat pentru a descifra aceste enigme se concentreaza mai ales asupra sondei spatiale Planck ce va fi lansata in urmatoarele luni si asupra acceleratorului de particule ce va fi pus in functiune in aceasta vara la Geneva.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele