IT & C

Asamblarea sistemelor PC, o cariera care cere rezistenta la stres

Conform cifrelor date publicitatii de catre IDC, KTech Ultra PRO s-a clasat pe unul din primele trei locuri in topul asamblorilor romani de PC-uri si statii grafice, cu peste 64.000 de unitati vandute in cursul anului 2005. Acest lucru inseamna ca marca de desktop-uri Ultra a fost cea mai apreciata de catre consumatorii romani care au dovedit, astfel, ca au renuntat cu totul la reticenta cu care priveau acum doi-trei ani calculatoarele produse de firmele romanesti vizavi de marcile care domina piata mondiala in domeniu.
Sigur, intrebarea care se naste firesc in urma comunicarii unei asemenea performante este de ce tocmai aceasta marca? Cum se construieste un asemenea sistem? Curiozitate pe care am incercat sa ne-o satisfacem la fata locului, adica acolo de unde porneste totul: departamentul de asamblare - sau, altfel spus, locul de munca care ar putea constitui visul oricarui impatimit al calculatoarelor.

Media de varsta, 23 de ani

Aici este "nucleul dur" al acestei activitati, format din 10 asamblori si 2 supervizori. Trebuie spus, de la bun inceput, ca cei doi supervizori sunt de fapt aceiasi oameni care au pus bazele productiei si lansarii brandului "Ultra" pe piata. Au peste 20 de ani de experienta in domeniu, numarandu-se printre cei care au avut sansa sa lucreze in fosta fabrica de calculatoare. Aici fac o dubla verificare a PC-urilor asamblate, inainte ca acestea sa iasa de pe usa departamentului respectiv pentru a ajunge direct pe rafturi. Acum ei indruma si supravegheaza un colectiv de 10 angajati a caror medie de varsta este de 23 de ani - cel mai tanar avand 20 de ani, iar cel mai "in varsta" 30 de ani. "Sunt, in majoritate, tineri care au absolvit facultati tehnice. Insa nu am ratat nici "talentele innascute", o treime din tinerii ce muncesc aici incadrandu-se in aceasta categorie, a aratat Claudiu Florescu - director tehnic al grupului KTech Ultra PRO. Acestia au trecut la noi direct de pe bancile liceului, fiind adevarati maniaci ai computerelor. Unii nici nu se puteau lauda cu o mare experienta, neavand la activ mai mult de 10 sisteme asamblate".
Au reusit, insa, sa treaca cu totii de teste complexe de cunostinte tehnice, urmate de proba practica , teste de inteligenta si proba de rezistenta la stres. "Aceasta din urma este foarte necesara pentru ca sunt perioade in care ne confruntam cu un varf al comenzilor si fiecare om trebuie sa fie in stare sa lase in urma lui, la sfarsitul unei zile de munca, chiar si un numar de 30 de sisteme perfect functionale, a spus Adrian Antohi - director tehnic adjunct al grupului KTech Ultra PRO. Altfel, media zilnica este de 25 de sisteme asamblate de un singur angajat, ceea ce inseamna ca, in numai o singura zi, de pe aceste usi ies 250 de sisteme ce poarta brandul romanesc "Ultra". Acestora li se adauga sistemele realizate "la comanda", in magazin, in functie de preferintele mai speciale ale acelor clienti ce nu sunt pe deplin satisfacuti de cele zece configuratii-standard propuse de KTech Ultra PRO. "Observam din ce in ce mai des ca romanii incep sa reprezinte o categorie de consumatori tot mai educata, care nu se sfieste sa solicite consultanta, ba stiu chiar ca este un drept al lor pe care il folosesc cu orice ocazie, a mai adaugat Claudiu Florescu. Mai mult, putini sunt cei care vin neinsotiti de propriul consultant - de regula un prieten mai bine informat in materie decat ei. Acestora trebuie sa li se raspunda prompt la solicitari".

Instruire continua

Fiecare asamblor - fie ca este vorba despre cei din departamentul de asamblare sau cei din magazine (cate unul in fiecare magazin din cele circa 100 cate are grupul respectiv, in intreaga tara) - trece obligatoriu prin stagii regulate si diferite de instruire (chiar si de doua ori pe an), dar si prin programe de team-building . Vechimea medie intr-un asemenea post este de 1,5 ani, intrucat aici este pepiniera viitorilor ingineri de service si a sefilor de departament. Astfel, actualului director tehnic al companiei nu i-au trebuit mai mult de 3-4 ani pentru a promova in aceasta functie din pozitia de simplu asamblor. Insa, chiar si acum, are furnicaturi in maini si spune ca ar fi dispus oricand sa-si dea jos cravata si sacoul si sa-si ia in brate sistemul pentru asamblat. "Nu am optat pentru o linie de asamblare , spune Adrian Antohi. Marele avantaj al modului in care lucram noi aici este faptul ca angajatul realizeaza un sistem cap-coada, asigurand astfel o continuitate a procesului tehnologic si nefiind pandit de plictiseala de a face mereu acelasi lucru, fapt ce poate induce un automatism periculos".


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele