IT & C

Arhitectura proceselor fundamentale ale vietii

O echipa de cercetatori canadieni a reusit sa realizeze o harta gigantica a retelelor de proteine care orchestreaza procesele fundamentale ale vietii, inca un pas spre cunoasterea in profunzime a structurii vietii.

Science Daily informeaza ca cercetatorii de la Universitatea dein Montreal a reusit sa analizeze in detaliu agregatele si retelele de proteine, printre care si procesele implicate in diviziunea si proliferarea celulara, dar si reciclarea componentelor moleculare fundamentale,.

Aceste procese sunt implicate in diverse boli precum cancerul si Alzheimerul, harta realizata de cercetatorii canadieni umpland unele goluri importante in cunoasterea originilor si evolutiei celulei vii.

Profesorul Stephen Michnick de la Univeristatea din Montreal spune ca “Echipa noastra a analizat in mod sistematic interactiunile dintre proteinele de drojdie , un organism unicelular despre care se stie ca poate oferi o intelegere mai buna a proceselor fundamentale impartasite de majoritatea celulelor vii, inclusiv cele umane”.

Analiza proteinelor s-a facut cu ajutorul unei tehnologii unice, care permite studierea interactiunilor dintre proteine aproape la cel mai primitiv nivel al existentei lor in celule. In acest fel, oamenii de stiinta au reusit sa identifice aproape 3.000 de interactiuni intre perechile de proteine.

Si, avand in vedere ca asociatia dintre proteine le defineste in mare functia, harta realizata de catre cercetatorii canadieni poate fi considerata drept un mare pas inainte in intelegerea vietii celulelor umane.

Identificarea complexelor de proteine si a modului in care ele lucreaza impreuna constituie o informatie esentiala pentru cunoasterea modului in care au loc complicatele procese biochimice din corpul nostru.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele