IT & C

#racheta spatiala #helen 2 #arca

ARCA va lansa racheta spatiala Helen 2

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), va lansa racheta spatiala Helen 2 din largul Marii Negre, in perioada 3 - 5 august,  intr-un moment favorabil din punct de vedere meteorologic.

Helen 2 este un sistem suborbital format dintr-un balon cu heliu, de presiune "0", ce transporta un vehicul racheta in doua trepte si sarcina utila European Lunar Lander (ELL). Sarcina utila este o capsula presurizata ce transporta accelerometre, camere video, sisteme de urmarire prin satelit, GPS, senzori, echipament de telemetrie, etc.

Nava militara NSSL 281 Constanta va transporta echipa tehnica si echipamentul in largul Marii Negre, in interiorul zonei de siguranta, in punctul de umflare a balonului. Echipa tehnica va descarca treptele rachetei Helen 2 pe suprafata marii, unde aceasta va fi alimentata cu apa oxigenata de la bordul navei Constanta.

Se va umfla apoi balonul, care va fi pozitionat si ancorat ferm in pupa navei Constanta. Umflarea balonului se va face cu ajutorul buteliilor de heliu aflate in hangarul elicopterului navei. Ascensiunea balonului va dura cca 1 ora, pana la altitudinea de 14.000m. Pe parcursul ascensiunii catre punctul de lansare, aflat in centrul zonei de siguranta, zborul poate fi anulat prin desprinderea rachetei de balonul purtator si distrugerea ei la impactul cu apa, in orice moment se va considera necesar.

La altitudinea mentionata, se va comanda desprinderea vehiculului de balon si pornirea motorului racheta al primei trepte. Acesta va functiona 30s, si va accelera vehiculul pana la viteza de 420m/s si altitudinea de 21.000m. Dupa consumarea combustibilului primei trepte, treapta a doua va fi pornita si va accelera vehiculul timp de inca 40s, pana la viteza de 1200 m/s si altitudinea de 34.000m. Va urma imponderabilitatea, pana la reintrarea in atmosfera.

De la aceasta altitudine, vehiculul va urca inertial, pana la altitudinea de 80.000m. Urmeaza reintrarea in atmosfera terestra si recuperarea, de catre nava, a treptelor rachetei, a capsulei cu echipamente si a balonului. Toate aceste elemente sunt prevazute cu dispozitive radioemitatoare si echipamente de urmarire prin satelit.

Programul proiectarii si constructiei rachetei spatiale Helen 2 este realizat cu fonduri exclusiv private. Costurile necesare operatiunilor de lansare pentru Misiunea 4, inclusiv activitatea navala de pe Marea Neagra, sunt suportate de ARCA prin sprijinul partenerilor sai.

Simularea lansarii rachetei Helen 2

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele