IT & C

#apple #iwork #ilife #pages #iphoto #garage band #keynote #numbers

Apple iLife & iWork Review

Apple si Microsoft vor fi in permanenta in concurenta. Daca Microsoft nu se pot lauda cu laptopuri si sisteme desktop proprii, nici Apple nu stau prea bine la capitolul software.



Totusi, atunci cand vorbesti software-ului unui Mac, lucrul care te atrage nu este sistemul de operare, ci mai degraba iLife , un amalgam de programe pentru fotografii, si muzica care fac ca softurile pentru PC sa paleasca putin.

Alaturi de iLife, cei de la Apple au mai lansat un program special pentru sistemele lor numit iWork , care vine sa contracareze tot ce inseamna aplicatii Word, Excel sau altele de acest gen de la Microsoft. Recent cele doua versiuni, iWork si iLife, au avut parte de un update.

iLife = iPhoto + iMovie + Garage Band + iWeb + iDVD

Versiunea de 2009 vine gratuit pe sistemele Mac, dar altfel costa 79 USD, adica 336 si are nevoie de sistemul de operare OS X cel putin versiunea 10.5. Daca utilizatorul va navigha prin iLife isi va da seama ca principala atractie a acestuia ramane partea de sortare fotografii.

iPhoto


Numit iPhoto, programul editeaza si sorteaza imaginile captate in functie de mai multe elemente, printre care si persoanei fotografiate, data sau locul unde a fost facuta fotografia. Aceasta ultima caracteristica se aplica totusi fotografiilor captate cu aparate foto (sau telefoane mobile) care au functii de geo-tagging.

Daca utilizatorul doreste sortarea imaginilor in functie de persoanele fotografiate, iPhone va selecta o fata, utilizatoul o va identifica, ca apoi programul sa selecteze pozele corespunzatoare in care acea persoana apare. In mare, iPhoto reuseste sa identifice persoana. Va trebui totusi ca utilizatorul sa isi selecteze fotografiile afisate de program pentru o sortare perfecta.

Din pacate, programul nu este prea precis. Este vorba totusi de un software si nu de o persoana care face aceasta selectie. Te poti trezi cu imagini ale unor obiecte care sa fie luate drept reper pentru sortare.

Versiunea 2009 iPhoto vine si cu o noua optiune, aceea de a face photo-sharing online prin retele de networking social ca Facebook si Flickr. Totusi, aici au exitat anumite probleme, una dintre ele fiind faptul ca iPhoto nu reuseste sa citeasca tag-urile de nume implementate de Facebook.

iMovie

Urmatorul program care atrage atentie cand vine vorba de iLife, este iMovie. Acesta este un soft simplificat de editare video.

iMovie vine cu o functie de "stabilizare" care are rol de a "inmuia" tremuratul mainii din timpul filmarii. Singura problema este ca procesarea cu acest stabilizator dureaza foarte mult, iar dupa ce in sfarsit s-a terminat, filmul tot are probleme.

Garage Band

Programul este un editor de muzica, dar care cu noul upgrade permite utilizatorilor sa invete si muzica. Ai la dispozotie cateva si chitara. Totusi, pentru a rula cele doua aplicatii ai nevoie de un cu procesor Intel dual-core.

Lectiile de pian si ghitara sunt limitate, dar utilizatorul poate plati o suma de 4,99 UDS (16 RON) pentru un set nou de lectii care vor si predate de cantareti celebri ca Sting si Norah Jones.

iWork = Pages + Keynote + Numbers

Programul iWork este cel care vina sa tina piept Office-ului Microsoft. iWork vine cu aplicatii ca Pages, Keynote sau Numbers.

Pages

Pages este aplicatia care atrage cel mai mult atentia pentru ca vine cu o varitate de idei deja prestabilite care sa faca munca utilizatorului mult mai usoara. Pages dispune de doua functii: Word Processing si Page Layout.

Word Processing cumprinde un set de formate prestabilite de la simple documente blank pe verticala sau orizontala la modele de scrisori, CV-uri, liste sau altele.

Page Layout-ul ajuta utilizatorul si isi creeze diferite variante de fisiere cu imagini si text in formate de Newsletter, brosuri, pliante, postere, invitatii, carti de vizita, certificate si altele.

Keynote


Aplicatia Keynote este concurentul direct al PowerPoint-ului Microsoft. Se foloseste in acelasi mod, dar Apple a preinstalat in program o serie de formate fiecare corespunzatoare unui anumit domeniu.

Din pacate Keynote nu a venit cu schimbari majore fata de versiunea trecuta din 2008, dar totusi americanii s-au straduit sa adauge cateva efecte vizuale.

Numbers


Aceasta aplicatie a intrat in programul iWork in urma cu doia ani (2007) si de atunci nu a avut parte de vreun update major, prin urmare nici versiunea din 2009 nu este schimbata.

Numbers lasa utilizatorul sa isi creeze fisiere asemanatoare cu cele pe care utilizatorul le regaseste in Excel-ul Microsoft. Acesta are la dispozitie o serie de modele de grafice pentru diferite situatii, business, personal sau educatie.

Concluzie

Faptul ca Apple a facut un update de la versiunea din 2008 la cea din 2009 este un pas firesc. Cele doua programe raman printre cele mai intuitive si usor de folosit aplicatii pentru un Mac.

Daca esti fan Apple si ramai totusi neimpresionat de cele doua update-uri poate vrei sa astepti versiunea din 2010. Se spera ca pana atunci iLife si iWork vor impresiona si pe altii, nu doar fanii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele