IT & C

#scareware #alerta falsa #antivirus

Antivirusii falsi apar tot mai des

Solutiile antivirus false au luat o mare amploare in ultima vreme, iar motivul principal pentru care astfel de produse s-au dezvoltat atat de mult in ultima vreme este nevoia de a obtine beneficii necuvenite de catre infractorii cibernetici.

Cunoscute si ca " scareware ", aceste aplicatii se raspandesc prin intermediul site-urilor eye-candy, simuland diverite scheme malware pe sistemele locale ale utilizatorilor.

Inducere in eroare

De obicei, rezultatele acestor simulari indica un grad sporit de vulnerabilitate a sistemului utilizatorului, motiv pentru care ii este sugerata instalarea unui produs antivirus pentru dezinfectare si protectie ulterioara.

Imediat ce sunt instalate in sistem, cele mai multe aplicatii AV false deschid automat drumul si pentru alte infectii. Analizele laboratoarelor specializare au indicat faptul ca un astfel de produs o data intrat in sistem va instala automat zeci de alte produse antispyware sau de protectie, facilitand in acelasi timp altor atacatori accesul la sistemul deja infectat. Calculatorul compromis va fi folosit ulterior pentru a trimite spam sau a derula alte atacuri de genul "Denial-of-Service".

Alerte false

Daca sistemul a fost infectat, va trimite frecvent alerte popup care sa avertizeze utilizatorul de necesitatea instalarii unei solutii de securitate pentru a contracara infectia din sistem. Alte semne ale unei posibile infectii sunt conexiunea lenta la internet precum si viteza scazuta de procesare a comenzilor.

Totodata, numarul domeniilor de Internet care pot fi purtatoare a unor astfel de solutii este cu mult mai mare decat capacitatea de analiza a oricarui producator legitim de solutii antivirus. Filtrele pe baza de semnatura sunt
de asemenea ineficiente, deoarece infractorii cibernetici adauga fisiere update in fiecare ora pentru a evita detectia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele