IT & C

#disparitie #animale #specii

Animalele dispar de 100 de ori mai repede

gorila de Vest, tigrul de Sumatra si ursul malaez sunt speciile cele mai amenintate cu disparitia in viitorul apropiat. “Unele specii de animale pot sa mai aiba de trait luni in loc de ani, in timp ce speciile care nu au fost inca identificate ca fiind in pericol ar trebui puse pe lista celor pe cale de disparitie ”, spune Brett Melbourne, de la Universitatea din Colorado.

Alaturi de Alan Hastings, de la Universitatea din California, el a realizat un studiu care arata ca pericolele care ameninta animalele sunt mult mai mari decat erau prevazute in modelele traditionale de risc, anunta “The Guardian”.

Unele specii de animale sunt in primejdie sa fie sterse de pe fata pamantului de 100 de ori mai repede decat arata rapoartele oficiale date publicitatii pana acum, arata cei doi ecologisti. Ei atrag atentia mai ales asupra gorilei vestice, tigrului de Sumatra sau ursului malaez, care ar putea disparea foarte curand.

Cei doi cercetatori au analizat modelele traditionale care evaluau riscurile de disparitie a animalelor si au descoperit ca acestea depind de anumiti factori cruciali, dar omit elemente importante. Printre datele ocolite de metodele obisnuite de prognoza se numara proportia masculilor si a femelelor intr-o populatie si diferentele de reproducere cu succes intre exemplarele grupului. Cand au adaugat si aceste variabile la factorii obisnuiti, cercetatorii au observat ca gradul de risc a crescut.

Craig Hilton-Taylor, coordonatorul listei rosii a Uniunii pentru Conservarea Naturii (IUCN), recunoaste ca disparitiile estimate sunt adesea subevaluate: "Am subestimat cu siguranta numarul speciilor care sunt in pericol de disparitie. Exista in jur de 1,8 milioane de specii, iar noi am monitorizat doar 41.000 dintre ele”. El spune ca organizatia din care face parte incearca in mod constant sa reevalueze modelele de risc, iar cel creat de Melbourne si Hastings i-ar putea ajuta in acest sens.

Potrivit raportului IUCN pe 2007, mai mult de 16.000 de specii de animale din lume sunt amenintate cu disparitia. Potrivit unui studiu de ultima ora asupra biodiversitatii, realizat de specialistii germani impreuna cu cei ai Uniunii Europene, daca nu se va face nimic pana in 2050, multe dintre habitate nu vor mai putea fi recuperate niciodata.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele