IT & C

Animale incognito

Asa cum oamenii pentru a-i pacali sau impresiona pe alti oameni, in cadrul naturii gasim nenumarate animale care, pentru a se adapta mediului in care traiesc sau pur si simplu pentru a seduce, au gasit cele mai variate moduri de a se camufla.

Si, la fel cum oamenii pot renunta cu usurinta la haina exterioara, dar cea sociala le devine aproape o a doua natura, unele animale si-au dezvoltat in habitatele in care traiesc moduri de-a se deghiza constitutive modului lor de a exista. Prezentam in continuare numai cateva dintre astfel de specii de animale dupa tabloul realizat de editia online a ABC News.


insecta1Insectele care imita frunzele

Sub denumirea stiintifica cunoscute si ca Phylliidae, aceste insecte reusesc sa imite frunzele in cele mai variate moduri cu putinta, numai pentru a pacali animalele de prada. Deghizarea merge pana la a se balansa inainte si inapoi mimand astfel frunzele suflate de vant. Unele dintre aceste insecte prezinta chiar si muscaturi false la marginea corpului.

 

 

pesteplatPestele plat

Pestele plat nu va castiga intr-un concurs de frumusete alaturi de bogata fauna marina, dar ciudatul sau corp asimetric il ajuta sa se camufleze perfect lipindu-se de fundul oceanului, astfel incat pestii de prada nu vor reusi sa-l depisteze prea usor; unele specii de peste plat reusesc chiar sa-si modifice pigmentatia.

 

 


pesteotravitPestele piatra

Pentru necunoscatorii care s-ar aventura in apele Oceanului Pacific e bine de stiut ca pe langa un deghizaj foarte bine pus la punct – care-l face sa imite pietrele din ocean – el este si unul dintre cele mai veninoase animale din apele Pamantului. Toxinele pe care le poate elibera in corpul dusmanilor pot provoca soc, paralizie si chiar moarte. Cei carora le place insa sa puna la incercare destinul, tin astfel de pesti in acvarii sau ii servesc ca sushi.

cameleonSepia

Considerat cameleonul marilor, sepia poate sa-si modifice foarte repede culoarea pielii pentru a aparea invizibila pentru inamici . Capacitatea sepiei de a-si modifica culoarea este generata de celule pigmentate reflectorizante capabile de a se sincroniza creand modelele dorite. Iar daca strategia esueaza, sepiile adopta atitudinea caracatitelor si improasca cu cerneala.

 


soparlaPisica de mare

Pisicilor de mare le place sa stea la mari adancimi, camuflajul fiind pentru ele ceva natural pe fundul oceanelor si marilor. Inamicii cei mai de temuti sunt rechinii si balenele ucigase.

 

 

 

 


betigasBetigasele umblatoare

Daca majoritatea animalelor care folosesc camuflajul o fac pentru a evita animalele de prada, o specie de insecta din India nu vrea decat sa fie lasata in pace: betigasele insecte umblatoare sunt toate female, putand sa se reproduca singure.


lacusta

 

 


Cosasul vesel

Acestui membru al bogatei familii de lacuste cu antene lungi nu-i place sa fie vazut, dar nu se supara daca este auzit – din contra! Acesti cosasi canta si taraie deseori seara pentru a-si atrage gratiile sexului opus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dragonDragonii de mare

Cu toate ca nu este chiar atat de greu de gasit precum dragonii din poveste, dragonii de mare sunt tot mai greu de depistat in habitatul marin; ei reusesc sa se camufleze intrand in hora algelor, unduindu-se pe ritmul curentilor marini.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele