IT & C

Alcatel a castigat contractul pentru monitorizarea DN1, desi are datorii de 1.300 miliarde lei

Directia Politiei Rutiere va inaugura, pe 1 decembrie, un sistem ultramodern de monitorizare si supraveghere video a traficului auto pe Drumul National 1, din Bucuresti pana in Sinaia. Valoarea proiectului, cofinantat de Uniunea Europeana si Ministerul Administratiei si Internelor, se ridica la 2,83 milioane euro si a fost executat de firma timisoreana Alcatel Romania SA. Compania de telecomunicatii, ce este controlata de holdingul Alcatel CIT din Paris, este un client vechi al institutiilor statului roman, alaturi de care a derulat contracte in domeniu. Alcatel Romania este cunoscuta pentru instalarea retelelor de fibra optica pentru CFR si apare cu datorii pe anul 2004 de peste 1.300 miliarde lei vechi. Alcatel CIT din Paris detine majoritatea actiunilor la Alcatel Romania SA si la Datatim SA, ambele din Timisoara. Legaturile de afaceri ale Datatim duc spre Tender SA.

Saptamana viitoare, Directia Politiei Rutiere va inaugura, intr-un cadru festiv, o realizare de succes in materie de supraveghere a traficului auto de pe cea mai periculoasa artera de circulatie din Romania, rcunoscuta pentru numarul extrem de ridicat de accidente mortale. De la 1 decembrie, cele 59 de camere, amplasate intre Bulevardul Aerogarii din Bucuresti si statiunea prahoveana Busteni, vor emite informatii si imagini in trei dispecerate ale Politiei Rutiere, astfel incat conducatorii care incalca regulile de circulatie sunt prinsi imediat si amendati.


Urmarire de tip frantuzesc

Conducerea Politiei Rutiere ne-a declarat ca proiectul a fost realizat prin cofinantare PHARE-Ministerul Administratiei si Internelor, valoarea lui ridicandu-se la aproximativ trei milioane de euro, iar pentru efectuarea lucrarilor a fost desemnata, prin licitatie, compania timisoreana Alcatel Romania SA. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, firma, detinuta in proportie 66,7% de holdingul francez Alcatel CIT, se ocupa cu productia de emitatoare radio-tv, echipamente telefonice si telegrafice. Alaturi de compania franceza, actiunile sunt detinute de Datatim SA Timisoara - 31, 6%, IIRUC SA Bucuresti - 0,85%, Promotion Group International SRL Bucuresti - 0,85% si Alcatel Participations Societate anonima din Paris - 0,0003%. Lista administratorilor si cenzorilor acestei societati cuprinde nume importante in domeniul telecomunicatiilor la nivel mondial.

Astfel, alaturi de presedintele Alcatel Romania, Dan Mihai Bedros, se afla Bandera Ambrogio, vicepresedinte Alcatel Europa de Est, si Salomone Gattegno, presedintele Alcatel Italia.


Alcatel CIT Paris, actionar majoritar

Al doilea actionar, ca pondere, in Alcatel Romania SA, firma Datatim SA, este detinuta in proportie de 94% de acelasi holding Alcatel CIT Paris, iar numele lui Dan Mihai Bedros si al lui Bandera Ambrogio apar si in Consiliul de Administratie al Datatim, alaturi de un anume Mihai Popescu, din Timisoara. Datatim este firma care, in anul 2003, alaturi de societatea lui Ovidiu Tender , Tender SA, a depus o oferta pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni al IPRS Baneasa. Consortiul Datatim-Tender SA a pierdut aceasta lupta in favoarea firmei siriene Ogharit Trading, apartinand (pe hartie) mamei lui Omar Hayssam. Aceasta nu este singura legatura dintre francezii de la Alcatel cu omul de afaceri controversat Ovidiu Tender. Presa a semnalat ca, inainte de esecul la preluarea iprs baneasa de catre acest consortiu, in februarie 2002, pe lista delegatiei unor oamenilor de afaceri care l-au insotit pe Ion Iliescu, intr-un turneu in mai multe state asiatice, apar atat Tender SA, cat si Alcatel Romania SA. De remarcat este ca cele trei societati, Alcatel, Datatim si Tender SA, au sediul in acelasi oras, Timisoara. O alta legatura dintre Datatim si omul de afaceri Ovidiu Tender este, potrivit unor surse din mediul financiar de pe Bega, administratorul Mihai Popescu, de la Datatim. Acesta apare in societatea Agroindustriala Fatim Faget SA din Timis, componenta a grupului de firme Agroindustriala. Dintr-o astfel de societate, si anume Agroindustriala KM 6, din Timisoara, face parte si Ovidiu Tender. Revenind la sistemul de monitorizare video de care se ocupa firma Alcatel Romania SA, trebuie sa precizam ca cele mai multe camere video amplasate pe DN1 se afla pe raza judetului Ilfov, respectiv Lukoil Otopeni, Agip Otopeni, Pasarela Balotesti, Tancabesti, Pasarela Ciolpani etc. Aceste puncte se afla, in fapt, pe raza de competenta a Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov, la comanda caruia se afla comisarul-sef Florin Trosca, fostul responsabil cu armele si munitiile din Politia Romana . De remarcat este si faptul ca sotia lui Florin Trosca, Rodica, a lucrat pana la sfarsitul anului trecut, ca director in societatea Union Express SRL, al carui actionar majoritar este acelasi Ovidiu Tender.


Alcatel Romania: Avem datorii, dar nu la bugetul statului

Alcatel Romania deruleaza contractul PHARE project RO2002/000-586.04.09.05-02, denumit "VIDEO SURVEILLANCE SYSTEM on DN1". Alcatel Romania a fost desemnata firma castigatoare in urma unei licitatii deschise, internationale, de o comisie desemnata conform regulilor Uniunii Europene pentru programele PHARE. Datele publice sunt prezentate de catre Comisia Europeana, pe site-ul propriu, in capitolul destinat proiectelor PHARE. Alcatel Romania nu a avut in 2004, si nu are nici in prezent, datorii la bugetul statului. Datoriile la care faceti referire in mesajul dumneavoastra reprezinta pozitia din bilantul contabil pe 2004 referitore la datoriile pe termen scurt cum ar fi: credite avans, datorii comerciale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele