IT & C

Activitatile impotriva pirateriei software continua

Lupta pentru prevenirea si combaterea pirateriei software ramane in continuare o prioritate pentru autoritatile romane.



In parteneriat cu Business Software Alliance , pe parcursul ultimelor sase luni, unitatile centrale si teritoriale ale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie si Inspectoratul General al Politiei Romane au continuat campanie de combatere a detinerii, utilizarii si comercializarii de programe de calculator fara licenta.

Investigatii

Echipe ale Inspectoratelor de Politie din aproape toate judetele tarii, atat la nivel local, cat si la nivel central, au intreprins investigatii complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice si juridice, in ceea ce priveste utilizarea de programe pentru calculator fara licenta si distribuirea de software pirat.

Astfel, in perioada septembrie 2008 - martie 2009, au avut loc mai mult de 280 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 45 de controale in cazuri de distribuire de software pirat. In timpul acestor verificari, polisistii a ridicat mai mult de 13.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat.

Cooperare interjudeteana


Recent, o societate avand ca obiect de activitate prelucrare de date si administrare pagini web, care avea sediul in Oradea si punct de lucru in Cluj-Napoca, a fost verificata de catre politistii din cadrul IPJ Bihor si IPJ Cluj, coordonari de procurori din cadrul parchetelor locale.

Au fost verificate mai mult de 250 de computere. Autoritatile au descoperit pe o parte dintre acestea programe pentru calculator apartinand unui membru al BSA, in valoare totala de peste 40.000 euro, pentru care reprezentan?ii companiei in cauza nu au putut prezenta licente valabile.

Alte judete


Un grup de societati specializate in tipografie au fost verificate de specialisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, IPJ Sibiu, IPJ Dolj, IPJ Timis, IPJ Constan?a, IPJ Arad si IPJ Cluj, coordonati de procurori din cadrul parchetelor locale. Au fost verificate mai mult de 80 de computere, in 8 locatii diferite.

Autoritatile au descoperit pe o parte dintre acestea programe pentru calculator apartinand membrilor BSA, in valoare totala de peste 60.000 euro, pentru care reprezentan?ii societatilor in cauza nu au putut prezenta licente valabile.

Condamnari


In perioada septembrie 2008 - februarie 2009, au fost pronuntate 14 hotarari penale de condamnare de catre instantele din Romania, stabilindu-se vinovatia persoanelor care au incalcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator.

Un grup organizat de trei persoane implicate in distribuire de marfuri pirat in Timisoara au fost condamnate de catre Tribunalul Timis in martie 2009. Membrii grupului au primit pedepse de 3 ani inchisoare, respectiv 2 ani si 3 ani inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei si la plata de despagubiri civile catre membri BSA in valoare de peste 15.000 euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele