IT & C

#senzor #infrarosu #fotoni #16mp

A fost realizat senzorul infrarosu de 16 megapixeli

Compania Raytheon a dezvoltat cel mai mare detector cu infrarosu de unde de lumina, cu un senzor capabil de 16 MP .

Modelul va putea fi folosit pentru monitorizarea climei, cercetare astronomica sau detectarea rachetelor nucleare.

Aplicatii spatiale

Senzorul infrasoru a fost optimizat pentru aplicatii spatiale pentru noul plan focal de 4K/4K (4K-by-4K) si poate afisa 16 milioane de pixeli pe 4.096 de randuri si coloane. Modelul este de patru ori mai puternic decat oricare alt prototip aflat in productie la ora actuala.

"Aceasta descoperire in tehnologia planului focal va scoate la lumina o alta serie de aplicatii militare si civile de mare ajutor", a declarat Bill Hart, vicepresedinte in cadrul  Space Systems.

Datorita posibilitatilor tehnice ale noului senzor infrarosu si zonei mult mai mari pe care acesta o acopera, cercetatorii vor putea culege mult mai multe informatii. Produsul va putea sa supravegheze o intreaga emisfera fara sa redea cadre moarte.

"Inglobat intr-un sistem cu senzori de satelit, 4K-by4K va permite vizionarea unei intregi emisfere a pamantului dintr-un singur plan focal", a mai spus Bill Hart.

Cum functioneaza

O serie de planuri focale captureaza pachete de unde de lumina ( fotoni ) si le converteste in impulsuri electrice care pot fi folosite in producerea de informatii despre obiectul care a emis fotonii.

Cu cat este mai mare numarul de pixeli, cu atat mai mare este si zona care poate fi monitorizata. Cea mai buna intrebuintare pe care senzorul celor de la Raytheon o va avea, va fi supravegherea spatiului impotriva rachetelor. O alta aplicatie pe care senzorul infrarosu o va indeplini va fi livrarea de informatii despre schimbarile atmosferice de pe glob.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele