IT & C

A fost descoperit primul virus pentru telefoanele mobile

Compania antivirus Kaspersky Labs Ltd. a anuntat ca a descoperit ceea ce pare a fi primul virus care se raspandeste prin retelele de telefonie mobila.
Cabir este un virus de retea, ce afecteaza telefoanele mobile care functioneaza cu sistemul de operare pentru telefoane mobile Symbian. Nu a fost raportata nici o infectie.
Cabir ar putea fi creat de un grup international de creatori de virusi, cunoscut ca si 29a, grup ce se pare ca este vinovat de lansare unui virus recent, "Rugrat", care are ca tinta sistemele de operare Windows 64-bit, potrivit firmei antivirus rusesti Kaspersky.

Cabir se raspandeste in randul telefoanelor mobile utilizand un fisier Symbian distribution formatat (SIS), deghizat ca o utilitate de management de securitate. In momentul in care fisierul este lansat, ecranul telefonului mobil afiseaza cuvantul "Caribe", iar virusul modifica sistemul de operare Symbian astfel incat Cabir este startat de fiecare data cand telefonul este pornit.

Odata ce a infectat un telefon mobil, Cabir cauta alte telefoane vulnerabile utilizand tehnologia wireless Bluetooth si trimite o copie a sa primului telefon vulnerabil descoperit.
Sunt vulnerabile in special telefoanele mobile produse de Nokia Corp. care utilizeaza sistemul de operare Symbian. Dar si alte telefoane de la alti producatori pot fi vulnerabile in fata virusului Cabir, a declarat Kaspersky.

Virusul nu pare sa poarte nici o incarcatura malitioasa, precum alti virusi, cum ar fi Rugrat, care se pare ca au fost creati de grupul 29a.
In luna mai, cercetatorii de la Symantec Corp. au identificat W634.Rugrat.3344, pe care l-au legat de familia de sase virusi numita W32.Chiton.gen, despre care se crede ca a fost creata de acelasi grup de autori. Fiecare virus din familie prezinta cate o prima tehnica de infectie, cum este cazul virusului W32.Shrug, primul virus care a utilizat structurile Thread Local Storage din Windows NT, 2000 si XP pentru a rula codul virusului si W32.Chiton, primul virus ce ruleaza ca o aplicatie nativa in Windows NT, 2000 si XP.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele