IT & C

#boala #vaca nebuna #maladie #oameni

A doua boala a vacii nebune face victime in randul oamenilor

Oamenii de stiinta din America au identificat o noua boala degenerativa a creierului; aceasta are o suita de simptome similare cu cele manifestate de Creutzfeld-Jakob (varianta umana a bolii vacii nebune).
 
Intrucat implica un mecanism degenerativ foarte asemanator cu cel al encefalopatiei spongiforme (boala vacii nebune), afectiunea nou descoperita ataca celulele neuronale. Urmarile se regasesc in imposibilitatea ulterioara de a mai gandi coerent, misca si vorbi.

Din 2002 pana acum, in SUA au fost identificate 16 persoane afectate de aceasta boala – 10 au decedat deja. In urma cercetarilor intreprinse, oamenii de stiinta au caracterizat evolutia bolii drept agresiva si rapida.

Conform site-ului cbc.ca, primul articol din presa de specialitate care a descris simptomatologia si evolutia bolii celei noi au aparut in 2006.

National Prion Disease Pathology Surveillance Center din cadrul Case Western Reserve University din Ohio, este de parere ca boala nu reprezinta nicidecum o noutate, ea facand victime de mai multi ani incoace.

La fel ca si in cazul encefalopatiei spongiforme, principalii vinovati sunt prionii (agenti infectiosi nonconventionali de natura proteica, lipsiti de orice tip de acid nucleic, care produc un grup de boli neurodegenerative transmisibile ale animalelor si omului, numite boli prionice – encefalopatii spongiforme transmisibile). Spre deosebire de Creutzfeld-Jakob, in care prionii nu sunt afectati de actiunea enzimelor, boala cea noua nu prezinta aceasta particularitate.

Deocamdata cercetatorii nu stiu care sunt factorii declansatori ai afectiunii, dar speculeaza ca factorii extrinseci nu au nicio legatura cu instalarea ei. Experientele continua insa, in speranta dezlegarii acestui mister natural care face deja victime in randul oamenilor.

Oricine poate contacta encefalopatie spongiforma in urma consumului de carne de vita infestata sau ca urmare a interventiilor medicale cu instrumente nesterilizate. Numai in Canada sunt identificate anual cel putin 30 de persoane care prezinta simptomele bolii vacii nebune.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele