IT & C

#facebook #securitate #clickjacking

6 pasi pentru o experienta mai sigura pe Facebook

Aproape 100 de milioane de , din jumatatea de miliard existenta, au informatiile personale compromise, datele lor private fiind disponibile acum in diverse locuri, centralizate pe web. Acesta nu este primul caz in care retelele sociale au fost luate drept tinta.

Totodata, aceasta nu este prima bresa in securitate avuta de Facebook. Nu de mult, cea mai cunoscuta retea sociala a fost tinta unui alt atac prin care anumiti indivizi au raspandit capcane pentru utilizatori. Prin simpla apasarea a butonului "Like" pe subiecte de tipul "The truth about Coca Cola" sau "Teacher nearly killed this boy video", utilizatorii Facebook erau infectati cu un vierme .

Clickjacking -ul este o metoda malitioasa prin care utilizatorii de internet sunt obligati sa impartaseasca o serie de informatii personale prin simpla apasare a unui buton virtual. Viermele clickjacking este de fapt un cod de tip "embedded" sau un script care se executa fara stirea utilizatorului. Acest tip de este foarte raspandita in retelele sociale.

Multe din aceste aplicatii, prin care se escrocheaza utilizatorii Facebook, dar si alti viermi de retele sociale, sunt utilizati fie ca instrumente de marketing, fie inlesnesc calea prin care infractorii cibernetici inseala utilizatorii neprevazatori.

"Acesti infractori au continuat sa exploateze utilizatorii Facebook, trimitand mesaje spam de pe conturile lor sau raspandind propriile linkuri infectate in interiorul retelei sociale. Utilizatorul nici macar nu trebuie sa remarce neaparat aceste evenimente dupa utilizarea unei astfel de aplicatii", declara expertii in securitate.

Iata cateva reguli de aur prin care pot fi evitate numeroase neplaceri atunci cand se utilizeaza o retea sociala:

1 Ajusteaza nivelul de intimitate al contului Facebook

Permite numai prietenilor in care ai incredere deplina sa vizualizeze complet profilul tau, foloseste nivele reduse de acces pentru ceilalti. In configuratia oferita de Facebook se poate alege ceea ce se doreste a fi protejat, in functie de persoana sau de grup: actualizarile de status, postarile de la wall, informatiile personale sau fotografiile.

Pentru ca, ocazional, Facebook schimba optiunile de modificare a nivelului de intimitate, intotdeauna acestea trebuie reevaluate cu atentie. Daca se descopera in lista de prieteni o persoana care nu este de incredere, aceasta trebuie inlaturata.

2 Evitata sa utilizezi link-uri care iti sunt trimise

De vreme ce nu ai deschide niciodata un link suspicios primit prin e-mail, chiar trimis de catre un prieten, ar trebui sa exersezi aceeasi atitudine si pe Facebook. Mesajul poate sa fie trimis in realitate de un hacker si nu de catre prietenul din lista de Facebook.

3 Accepta in lista de prieteni numai persoane pe care le cunoasti

Este indicat sa eviti sa accepti in lista de prieteni persoane pe care nu le cunosti si in nici un caz nu ar trebui sa le acorzi acestora acces la vizualizarea profilului complet. Trebuie sa pastrezi mereu in minte ce informatii poate accesa fiecare si ce informatii nu.

4 Informatiile publicate vor fi disponibile intotdeauna

Nu trebuie sa se considere ca atunci cand o fotografie sau chiar contul sunt sterse, toate informatiile despre tine vor fi inlaturate. Fotografiile si informatiile pot fi salvate pe computerul altcuiva. Intotdeauna ganditi-va de doua ori asupra informatiilor si fotografiilor pe care le faceti publice.

5 Manifesta prudenta atunci cand instalezi aplicatii Facebook

Multe din aplicatiile dezvoltate de terte parti pot fi in slujba infractorilor cibernetici si cad in categoria nedorita de spam. De aceea, cand accesezi o aplicatie, gandeste-te de doua ori daca intradevar ai nevoie de ea. Nu vrei in nici un fel sa impartasesti informatii personale cu aceste entitati rau voitoare.

6 Gandeste-te de doua ori inainte de a da click

Inainte de a da click pe butonul "Like", gandeste-te ca prietenii tai pot fi infectati cu un vierme clickjacking. Acesta debuteaza cu un buton "Like" si se sfarseste cu tine trimitand mesaje spam altor persoane din lista de prieteni. Daca doresti sa inlaturi acest vierme trebuie sa stergi mesajul infectat din "status"-ul pe care il ai, apoi stergi mesajul de pe "wall" si sa verifici in configuratia contului personal in cautarea altor aplicatii suspecte.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele