IT & C

50000 de persoane au consultat Sistemul electronic national

De la lansarea sa, la sfarsitul lunii septembrie 2003, si pana in prezent, Sistemul Electronic National a beneficiat de peste 50000 vizitatori, respectiv 1,6 milioane accesari.

8,5% dintre vizitatori intra pe site din SUA, alte tari din care provine un numar important de accesari fiind si Germania, Franta si Italia. Cele mai utilizate browsere pentru accesarea sistemului sunt Internet Explorer (peste 80%), Opera (3,5%) si Netscape (5%). Intre paginile afisate de cele mai multe ori se numara cele de legislatie, catalogul de linkuri pe teme de interes si ghidul de utilizare al portalului.

Sute de persoane si-au exprimat pana acum opinia referitor la portal, majoritatea comentariilor sosite pe adresa e-guvernare cerand extinderea acestuia prin introducerea de noi formulare si servicii. Spre exemplu, un numar important de utilizatori a solicitat introducerea declaratiilor vamale online. De asemenea, 70% dintre vizitatori doresc extinderea numarului beneficiarilor serviciilor electronice, care in prezent este limitat la aproximativ 450, numarul marilor contribuabili din Bucuresti si judetul Ilfov.

Sistemul electronic national reprezinta o etapa in reforma la ghiseu in Romania, care inseamna utilizarea noilor tehnologii de comunicatii si informatii pentru eficientizarea activitatii, reducerea costurilor asociate, inclusiv a timpului necesar pentru procesarea si rezolvarea cererilor, cresterea transparentei si limitarea birocratiei si a coruptiei, prin punerea la dispozitia cetatenilor, online, a formularelor si serviciilor publice. www.e-guvernare.ro va fi dezvoltat permanent, in prezent oferind peste 140 de formulare administrative pentru descarcare si 5 servicii electronice.

In mai putin de 3 ani au fost realizate in Romania 30 de proiecte pilot, care au testat viabilitatea unor solutii, trecandu-se apoi la extinderea acestora. In prezent folosesc sistemul electronic de achizitii publice 1000 de institutii publice si peste 8000 de companii, economiile realizate atingand 67 milioane euro; 60% dintre municipiile Romaniei au sisteme electronice de plata a taxelor si impozitelor locale; s-a utilizat, online, votul electronic la referendumul pentru Constitutie; datele statistice sunt colectate printr-un sistem electronic din 2003 si tot din acest an autorizatiile de transport international se atribuie electronic. In perioada urmatoare se are in vedere construirea unei arhitecturi complexe de e-Government , pornind de la Sistemul electronic national, punctul unic de acces la informatiile si serviciile publice in format electronic. Au fost facuti pasi rapizi pentru aducerea Romaniei la nivelul celor mai noi tendinte globale, progresul inregistrat fiind apreciat pe plan international. Astfel, de curand s-a anuntat ca sistemul electronic national, accesibil pe Internet la adresa www.e-guvernare.ro, este singurul proiect european de eGovernment selectat pentru a fi prezentat in cadrul Summitului Mondial pentru Societatea Informationala care va avea loc la Geneva in decembrie 2003. Cele mai bune 40 de proiecte din intreaga lume au fost selectate din peste 800 de aplicatii inscrise in concursul care vizeaza sa ofere o privire de ansamblu asupra celor mai bune practici privind continutul digital si creativitatea. In fiecare dintre cele 8 sectiuni ale competitiei - e-Learning, e-Culture, e-Science, e-Government, e-Health, e-Business, e-Entertainment si e-Inclusion - participa 5 dintre proiectele considerate cele mai reprezentative pentru nivelul calitatii Societatii Informationale la scara mondiala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele