Interpretarea viselor

#psihologie #vise

Sase lucruri comune pe care nu le poti face in vis. Ce spun psihologii

Inca nu intelegem pe deplin scopul viselor noastre, dar asta nu ne opreste creierul sa creeze concepte frumoase, dar ciudate totodata, in lumi alternative, care ne lasa fara cuvinte dimineata. Desi se spune ca ce faci ziua visezi noaptea, sunt anumite lucruri banale, comune, pe care pur si simplu nu le putem face in vise.

Iti aduci aminte sa fi visat vreodata un telefon mobil? Dar elefanti zburatori? Daca la prima intrebare raspunsul este nu, iar la a doua da, nu trebuie sa te mire.

Este mai probabil sa visezi lupte cu extraterestri, personaje fantastice sauca mergi cu motocicleta, decat sa te vezi intr-o oglinda in vis sau sa reusesti sa scrii ori sa citesti. Iata cum explica psihologii de ce unele lucruri pe care le facem in mod curent in realitate nu apar sau nu pot fi facute si in lumea viselor.

1. Nu folosesti telefonul mobil in vis

Potrivit studiilor, doar 3,55% dintre femei si 2,69% dintre barbati vad telefoane mobile in visele lor. Ciudat, ai spune, dat fiind faptul ca ele fac parte din viata noastra de parca le-am avea de cand lumea. Totusi, creierul nostru nu s-a obisnuit inca pe deplin cu ele; desi de cele mai multe ori sunt o "prelungire" a mainii aceste dispozitive nu au intrat atat de adancin constiinta noastra.

Exista o teorie conform careia prin visare ne ajutam creierul sa proceseze fricile si anxietatile, ajutandu-ne totodata sa gestionam evenimentele stresante din viata noastra. Astfel, visarea actioneaza precum un mecanism evoluat de autoaparare, iar lucrurile despre care visam adesea vin din partile mai vechi ale mintii umane. In vise suntem mai conectati cu problemele pe care le-ar intelege inaintasii nostri, precum lupta si supravietuirea.

Cu toate acestea, sunt circumstante care pot declansa aparitia telefoanelor mobile in visele noastre. Unii expreti sunt de parere ca oameni sunt mai predispusi sa viseze telefoane mobile atunci cand trec prin evenimente intense in viata de zi cu zi, precum perioadele de doliu sau pierderea cuiva drag.

2. Scrisul, cititul si vorbitul pot fi imposibile in vis

Toata lumea stie acele vise in care vrei sa vorbesti sau sa strigi si pur si simplu nu poti! Dar iti amintesti vreun vis in care sa fi reusit sa scrii sau sa citesti ceva? Ori poate ca ai reusit, insa nu ti-ai adus aminte despre ce era vorba atunci cand te-ai trezit.

Regiunile din creierul nostru care sunt responsabile cu interpretarea limbajului sunt mai putin active atunci cand dormim. De aceea folosirea limbajului poate fi o adevarata provocare in vis. De exemplu, unii oameni spun ca nu sunt siguri ca ei sau alti oameni vorbesc cu adevarat in visele lor si comunicarea pare mai mult telepatica. In somn putem intelege concepte si idei in somn, ne putem exprima, dar nu auzim cu adevarat sunetul sau nu vedem pe cineva vorbind.

Acelasi lucru este valabil si pentru citit, scris sau uitatul la ceas. Putem intelege ideea generala, dar rareori putem distinge cuvinte separate. Cu toate acestea, persoanele care folosesc mult comunicarea prin limbaj in viata de zi cu zi, precum poetii sau scriitorii, pot sa inteleaga limbajul din visele lor si sa vina cu idei noi care pot fi folositoare si atunci cand se trezesc.

3. Nu visam niciodata oameni necunoscuti

Exista o teorie conform careia creierul nostru nu poate inventa persoane noi, iar toti strainii pe care ii vedem in visele noastre sunt fie oameni intalniti deja undeva sau fetele lor sunt o combinatie de trasaturi pe care le-a cunoastem de la oameni din viata reala. Cercetatorii subliniaza ca aceasta teorie nu poate fi testata din cauza naturii viselor noastre, dar totusi spun ca aceasta ipoteza poate fi adevarata.

Majoritatea viselor noastre sunt, probabil, bazate pe elementele lumesti din vietile noastre, asa ca e posibil ca pe strainii din visele noastre sa ii fi vazut deja intr-un context oarecare din viata reala. Daca nu tinem minte o figura, nu inseamna ca nu am vazut-o la un moment dat sau ca nu am interactionat, fie si pentru scurt timp si nesemnificativ, cu cu o persoana pe care o visam.

4. Alergatul in vis, misiune imposibila

Cand ai visat ultima oara ca alergi si chiar reuseai sa o faci? Este mai probabil sa reusesti sa zbori in vis, decat sa fugi, sa sari sau sa imprimi forta intr-o miscare. Sau poate ca ai reusit, dar totul parea ca se desfasoara cu incetinitorul, oricat te-ai fi straduit. Explicatia gasita de specialisti este ca in somn percem timpul diferit si de aceea unele lucruri se desfasoara mai repede, altele mai incet.

In afara de asta, in timpul somnului REM visam, dar muschii nostrii sunt imobilizati si relaxati in acest timp. Astfel, creierul nostru se asigura ca nu vom actiona pe baza a ceea ce visam, Asa ca acest sentiment de incetinire poate sa apara din cauza lipsei de raspuns muscular sau procesare neuronala inceata in timpul acestui stagiu de somn.

5. Privitul in oglinda

Oglinzile sau reflexiile sunt concepte ciudate cand vine vorba de vise. In realitate reflexiile respecta legile fizicii, dar visele sunt conduse de amintirile si asteptarile subconstientului nostru, iar regulile lumii reale nu se aplica. Prin urmare, de cele mai multe ori cand in vis apare o oglinda, vom vedea ceva incetosat, de nedistins, ori fetele apar transformate intr-un mod ciudat.

Unii oameni cred ca atat timp cat visele s-ar putea sa ne ajute sa procesam evenimentele din viata noastra, a ne vedea reflexia intr-o oglinda in vis ar insemna ca ne privim dintr-un punct de vedere psihologic, nu unul realist. Asa ca ceea ce vedem in oglinda poate fi legat de evenimentele din viata de zi cu zi, de respectul de sine sau de greutatile cu care poate ne confruntam.

6. Nu simtitm gustul sau mirosul

Un expert este de parere care oameni foarte rar ajung sa simta intreaga satisfactie a mancatului in vise si tindem sa ne amintim ca urma sa mancam sau ca abia terminasem de mancat. Daca, totusi, reusim sa ne amintim procesul in sine, putem avea probleme in a identifica ce anume mancam sau ce gust avea.

Cei care reusesc sa simta gustul mancarii in vis sunt asa numitii visatori lucizi. Cand dormim, creierul nostru creeaza experiente fie bazandu-se pe lucruri cunoscute din viata reala, fie pe cum percepe anumite lucruri, senzatii, situatii. Asa ca mancarea s-ar putea sa aiba in vis gustul pe care deja il cunoastem, chiar mai bun, sau sa aiba un gust surprinzator, bazat pe asteptari si amintiri.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din interpretarea-viselor

Cauta-ti perechea


Citeste pe ele.ro

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare