IT

#smartphone #fotografii #aplicatii smartphone #memento #background #camera foto smartphone

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Cei mai multi oameni au un smartphone, insa putini sunt cei care stiu sau sunt dispusi sa-i foloseasca proprietatile la nivelul la care pot fi folosite pentru a-l transforma, cu adevarat, intr-un smart-phone.

Iata cateva sugestii prin care smartphone-ul va deveni foarte util, completand cu succes actualele utilizari, care se reduc, dupa cum spuneam, pentru cei mai multi oameni, la a vorbi la telefon sau, cel mult, la verificarea unui cont de email. Ceea ce e foarte frumos este faptul ca cele mai multe dintre aceste sugestii nu necesita alte aplicatii decat cele cu care smartphone-ul vine dotat.

1. Nu transcrie. Fotografiaza!

In situatia in care participi la o sedinta din care rezulta o sumedenie de insemnari pe o tabla alba, este contraproductiv sa notezi graficele de pe tabla sau concluziile care sunt scrise acolo. Mai bine fii atent la sedinta, participa activ, iar la sfarsit, fotografiaza tabla. In acest fel vei retine si vei intelege tot ce s-a discutat la sedinta, dar vei avea si concluziile pastrate intr-o fotografie pe care o poti studia oricand si oriunde. Si pentru alte cazuri acest truc este foarte valoros, deoarece exista programe OCR (Optical Character Recognition) care pot converti textul dintr-o fotografie in text editabil.

 

2. Foloseste background-ul ca memento!

Ideea de a utiliza smartphone-ul pentru memento-uri nu este noua. Insa ideea de a folosi un background care sa-ti aduca aminte ce sa faci nu doar ca este revolutionara, dar este si foarte practica. Un om se uita de aproximativ 30 de ori pe zi la ecranul telefonului sau mobil. Iar daca de fiecare data cand se uita vede acel memento, cu siguranta nu va uita ca trebuie sa faca ceva si nici ce anume sa faca. Deci, daca trebuie sa o insotesti pe bunica la medic dupa-amiaza si nu stii cum sa faci sa nu uiti, fa-i bunicii o fotografie, editeaz-o pentru a scrie ora si locul unde trebuie sa fii cu ea, si pune-o ca background. O metoda infailibila pentru a nu uita.

3. Ai nevoie de o alarma? Ai smartphone!

Trezeste-te! intarzii la… scoala?, serviciu? intalnire? Ce conteaza? Important este faptul ca trebuie sa te trezesti. Bineinteles, toata lumea stie ca mobilul poate fi folosit ca alarma. Dar… un smartphone poate suporta zeci de alarme. Unele care sa sune o data pe saptamana (nu uita de ora de pian!), altele zilnic, fara sambata si duminica (hai, la scoala cu tine!), iar altele pur si simplu pot sa sune o singura data (azi ai examenul auto! Evident ca speri sa fie necesara o singura strigare pentru asa un eveniment). Ce e placut este ca un alarmele pot sa poarte nume diferite si chiar pot sa sune diferit, in functie de ce ton te hotarasti sa-i aloci.

4. Tine minte numerele de telefon, preturile sau numarul camerei de hotel

Tot camera foto te ajuta si la asta. Te-ai hotarat sa-ti cumperi cea mai ieftina husa pentru smartphone-ul tau? Fa un tur prin magazine, fotografiaza magazinul si apoi produsul din raft. Cand ai hotarat ce vrei, cauta fotografia cu produsul, mergi la fotografia dinainte, vezi ce magazin era si viziteaza-l din nou. Sau, daca esti genul care calatoreste mult si uiti repede numarul camerei de hotel, fotografiaza usa camerei. Ideea e sa nu uiti sa o stergi dupa ce pleci, ca sa nu confunzi mai tarziu. Daca se intampla asta totusi, poti verifica proprietatile fotografiei si vei gasi data si ora cand a fost facuta. Asa vei sti exact ce fotografie ai facut in acea zi. Iar daca te hotarasti sa-l suni pe mecanicul auto ca sa stabilesti o revizie tehnica pentru masina, dar usa atelierului e inchisa, iar mecanicul a plecat si a lasat un biletel cu numarul de telefon, pur si simplu il fotografiezi si gata, ai numarul. Apoi poti pune fotografia ca background.

5. Ti-ai parcat masina si uiti de obicei locul: pune un pin pe harta!

Oceane de masini prin parcari de mall-uri te ajuta deseori sa-ti ratacesti masina, asa-i? Ei bine, daca nu ai o masina smart care sa stie sa te atentioneze unde se afla, foloseste aplicatia de GPS. Pur si simplu pune un pin virtual pe locul in care ai parcat masina. Harta ti-l va arata cu acuratete cand iesi din mall dupa lasarea intunericului, iar Hummer-ul langa care ai parcat e plecat de mult si nu mai ai dupa ce sa te ghidezi (in armata li se spune soldatilor sa nu-si ia ca reper puncte mobile, cum ar fi masinile, dar nu toti am facut armata, nu?). Daca totusi GPS-ul este nefunctional sau nu are acuratetea de care ai avea nevoie, foloseste camera foto. Fotografiaza stalpii care marcheaza randurile de parcare, iar pentru cele subterane, etichetele colorate care localizeaza etajul, randul si locul.

6. Cui i-ai imprumutat cartea aia?

Da, tuturor ni s-a intamplat sa imprumutam ceva cuiva si sa nu ne mai amintim cui anume. Si uite asa, biblioteca se subtiaza. Sau colectia de DVD-uri. Sau… orice altceva te-ai hotarat sa imprumuti. Vrei sa eviti situatia asta? Si in cazul acesta te poate salva smartphone-ul. Mai exact camera lui foto: Pune-l pe prietenul caruia i-ai imprumutat… cartea, sa zicem, sa o tina in mana si fotografiaza-l. Eventual, daca ti-a promis sa ti-o aduca peste doua saptamani, creeaza un memento cu acea fotografie. La data respectiva fotografia va aparea pe ecranul smartphone-ului tau si-ti vei aduce aminte sa ceri cartea.

7. Fa o fotografie tastaturii inainte de a o demonta!

Te-ai hotarat sa-ti desfaci tastatura, dar nu mai stii cum sa-i pui inapoi tastele? Poate ar fi trebuit sa-i faci o fotografie in prealabil. Majoritatea tastaturilor QWERTY au tastele mapate identic. Dar sunt cele care se sunt facute pentru piata franceza, sau pentru cea germana. Ce te faci cu alea? Daca insa faci o fotografie, vei avea tot timpul o imagine cu ceea ce trebuie sa iasa la sfarsit, dupa ce ai terminat munca de reasamblare. Metoda este perfect valabila si pentru cazul in care te hotarasti sa-ti cureti calculatorul si vrei sa retii ce cabluri sunt conectate unde sau daca ai de gand sa repari ceva ce necesita o reasamblare complexa.

8. Fotografiaza-ti actele!

In nicio situatie nu poti folosi o fotografie a pasaportului in locul pasaportului. Dar e posibil sa ai nevoie de date cand nu ai pasaportul la tine. Daca ai atunci in smartphone o fotografie a paginilor acestuia, poti sa transcrii datele cu acuratete. Este valabil si pentru cartile de credit – desi nu este foarte indicat, in special daca nu au activata optiunea 3D secure – sau a cardului de identitate. Daca te decizi sa faci asta, creeaza un folder separat si denumeste-l Portofel digital. Pune acolo toate aceste fotografii, ca sa nu le cauti de nebun cand iti trebuie.

Daca simpla utilizare a smartphone-ului pentru ceea ce ti-am sugerat aici nu te face sa-l consideri smart, atunci poate ca ai nevoie de un smartphone care sa aiba activate si alte caracteristici, precum comanda vocala.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea