Inedit

#amuzant #inedit #sex #bizar

Halloween, dovleci si sperieturi

Dupa Craciun, Halloween-ul este cea mai comerciala si de succes sarbatoare internationala. An de an, americanii cheltuie aproximativ 6,9 miliarde de dolari pe bomboane, costume, decoratiuni si petreceri in luna octombrie.

Si, chiar daca aceasta sarbatoare este specifica Statelor Unite si Canadei, in timp, a devenit un motiv de bucurie si veselie internationala. Centrata pe rasfatul copiiilor, acestia infulecand pe saturate toate bunataturile dulci de la bomboane la prajituri, Halloween-ul este mai nou si o sarbatoare a adultiilor care, pe 31 octombrie celebreaza diverse ritualuri pentru purificare si inlaturarea raului si a ghininoanelor.

S-au spus multe despre Halloween si cu siguranta esti bine documentat in ceea ce priveste istoria lui si cunosti foarte bine obiceiurile si ritualuri specifice acestei sarbatori. Tocmai de aceea nu voi porni acum un concurs de cunostiinte generale, in schimb am sa-ti prezint niste detalii mai putin cunoscute ce descrie aceasta zi de 31 octombrie, detalii pe care probabil inca nu le-ai aflat.  

•    Celebrul magician Harry Houdini a murit exact in noaptea de Halloween, in 1926 cand s-a prabusit pe scena in timpul unui spectacol dat in Detroit, Michigan.

•    Felinarele scobite dintr-un dovleac (cu chip de om) sunt originare din Irlanda, unde oamenii obisnuiau sa puna lumanari in napi scobiti pentru a tine departe spiritele rele si fantomele. Cand  irlandezii au imigrat pe teritoriul Statelor Unite au descoperit ca napi nu prea se gaseau pe aceste meleaguri si i-au inlocuit cu dovleci. Acum, 99% din dovlecii americani sunt folositi pentru aceste felinare denumite „Jack o lanterns”.

Halloween•    Abia pe 31 octombrie 2020 va mai fi luna plina in noaptea de Halloween. Ultima data cand a avut loc acest fenomen a fost in 2001. Inainte de asta a mai fost luna plina in noaptea de Halloween din anul 1955.

•    Samhainofobia este frica intensa, anormala si persistenta fata de sarbatoarea Halloween-ului. Si in aceasta perioada a anului, persoanele care sufera de samhainophobie pot fi afectati si de alte fobii cum ar fi frica de: pisici (ailurofobia), vrajitoare (wiccafobia), fantome (fasmofobia), paianjeni (arachnofobia), intuneric (nyctofobia) si cimitire (coimetrofobia).

•    Culoriile negru si portocaliu sunt cel mai adesea asociate cu Halloween-ul. Portocaliul sugereaza recolta de toamna si negrul reprezinta moartea.

•    Legenda spune ca in trecut, pisicile negre lucrau pentru vrajitoare, avand rolul de a le proteja puterile.Tocmai de aceea atunci cand  o pisica neagra iti taie calea, zici ca-ti aduce ghinion.

•    Cred ca toata lumea stie de celebrul proces al vrajitoarelor din Salem, condamnate in anul 1692 la moarte si cei mai multi cred ca acestea au fost arse de vii (cum crede majoritatea). Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. De fapt, acele femei acuzate ca practicau magia neagra au fost spanzurate, o parte dintre ele, sau lasate sa moara pe cale naturala in inchisorilor in care erau varate.

Halloween•    Campania „Trick or Treat for UNICEF” a inceput in anul 1950, in Philadephia. O grupare de voluntari condusi de un pastor, au pornit la colindat de Halloween si au colectat 17 dolari pentru copiii defavorizati. Banii au fost trimisi UNICEF-ului si astfel o traditie americana a luat fiinta.

•    Peste tot, liliecii sunt inamici naturali vitali ai insectelor de noapte. Dar, pe langa acestia exista si miticii lilieci-vampiri. Toata diferenta este ca ei nu vin din Transilvania, asa cum se vehiculeaza, ci din America de Sud si America Centrala. Se hranesc cu sangele pasarilor, cailor si vitelor.   

•    Sa cresti dovleci giganti a devinit un hobby foarte bine platit in ultimul timp. Cel mai scump dovleac gigant poate ajunge si la 25.000 de dolari la festivalurile de toamna. In Guiness Book of Records, cel mai mare dovleac din lume cantareste 66.32 kilograme si este in propietatea lui Larry Checkon. Recordul a fost stabilit pe 1 octombrie 2005.

•    In Mexic, Halloween-ul este denumit „Dia De Los Muertos”, adica „Ziua mortilor”. Pentru mexicani, aceasta sarbatoare este una fericita, un moment propice sa-si aminteasca de rudele si prietenii decedati. Mexicanii celebreaza aceasta sarbatoare trei zile, incepand cu 31 octombrie si terminand cu 2 noiembrie, cand este Ziua tuturor sufletelor.

Halloween•    Pentru austrieci, noaptea de Halloween este una incarcata cu foarte multe energii cosmice. Tocmai de aceea, acestia au un ritual in care in noaptea de 31 lasa pe masa o bucata de paine, apa si o lampa, sperand in felul acesta sa determine mortii sa se intoarca inapoi in morminte.

•    In Hong Kong, Halloween-ul este cunoscut sub numele de „Yue Lan”, adica Festivalul Fantomelor Infometate. Localnicii cred ca in aceasta perioada, timp de 24 de ore, fantomele ratacesc prin lume. In consecinta, acestia ard poze cu fructe sau bani, gandindu-se ca acest fel, spiritul ratacit prin lume isi va gasi linistea de care are are nevoie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare