Inedit

#insarcinata #lapte #vaca #artitra #bere #literatura #bancnote #masca gaze #sutien #concurs #premiu #ig nobel

Diamante din tequila, premiate la Ig Nobel

Sutienul-masca de gaze, diamantele realizate din tequila, studiile despre sticlele de bere sau despre trosnirea degetelor sunt numai cateva dintre exprimentele care au fost remarcate anul acesta la Gala premiilor Ig Nobel 2009.

Premiile Ig Nobel sunt varianta comica a celebrelor Premii Nobel si au fost create pentru a onora performantele care "intai ii fac pe oameni sa rada si apoi ii fac sa gandeasca". Astfel, sunt incurajate imaginatia, neobisnuitul, inventiile traznite, precum si descoperirile stiintifice total inutile.

Printre inventiile remarcate anul acesta se numara sutienul care se transforma in masca de gaze. El a fost realizat de Elena Bodnar care a reusit sa creeze un sutien cu mai multe utilitati: obiect vestimentar, prieten de nadejade in cazuri de urgenta si generator de fapte bune . Astfel, cele doua cupe ale sutienului se pot transforma rapid in doua masti de gaze care pot fi folosite atat de propietara sutienului, cat si de o alta persoana din apropierea acesteia.

Statul Zimbabwe merita sa fie mentionat in mod special. Ce au facut autoritatile acestui stat de au reusit sa impresioneze juriul? Au emis bancnote cu valori de un cent Zimbabwe. Si asta nu este tot. In cautarea lor spre absolut, cei din Zimbabwe nu s-au oprit din emis bacnote pana la 100 de trilioane de dolari Zimbabwe. Gluma buna, juriul s-a tavalit de ras, premiu adjudecat.

La randul lor, ce au nascocit oamenii de stiinta mexicani? Mai ceva ca alchimistii, mexicanii au resusit sa obtina diamante din tequila. Juriul de la Ig Nobel a ramas ametit de stralucirea pietrelor pretioase si, probabil, de izul de alcool pe care acestea il emanau.

Politistii au castigat premiul Ig Nobel pentru literatura

Cei mai simpatici dintre toti au fost politistii irlandezi care au primit premiul Ig Nobel pentru literatura. Sa fii politist si scriitor este, cel putin pentru unii dintre noi, un motiv de strambat din nas. Ei, nu e chiar asa.  Irlandezii au fost distinsi cu acest premiu pentru ca au scris peste 50 de amenzi aceleiasi persoane care a incalcat regulile de circulatie.

Te-ai intrebat vreodata ce obiect ai alege daca ti-ai dori din tot sufletul sa iti spargi capul? Stephan Bolliger si colegii sai de la Universitatea din Berna (Elvetia) s-au gandit. Ei au facut un studiu despre fracturile pe care le provoaca craniului uman o sticla goala de bere si o sticla plina cu aceeasi bautura. Rezultatul nici nu mai conteaza deoarece ideea a fost considerata genial de comica de catre reprezentantii de la Ig Nobel.

Cum de isi pastreaza echilibrul femeile insarcinate

Un alt experiment in care s-a investit timp, dedicatie si pasiune apartine lui Donald Unger din California. Timp de 60 de ani, acesta si-a trosnit degetele de la mana stanga, dar niciodata pe cele de la mana dreapta pentru a demonstra ca acest lucru nu provoaca artrita.

Cand bunicii nostrii si-au numit vacile Joiana, Maricica, Stela etc stiau ei ce stiau. Si anume ca vacile care au un nume dau mai mult lapte dupa cum au demonstrat si fermierii care, anul acesta, au primit premiul Ig Nobel.

Cum de, in ciuda abdomenului bombat, femeile insarcinate isi pastreaza echilibrul, aceasta este o intrebare la care s-au gasit cativa cercetatori sa dea un raspuns. Calculul lor complicat a fost apreciat extrem de mult si, astfel, premiat.

De asemenea, in ultimii ani, premiile Ig Nobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetari despre utilizarea magnetilor pentru a face broastele sa leviteze, studii referitoare la efectul pe care il are berea, usturoiul si frisca asupra apetitului lipitorilor sau despre diferentele dintre salturile puricilor care traiesc pe caini si cele ale puricilor care traiesc pe pisici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare