Gradini spectaculoase

#gradini trandafiri #trandafiri gradina #trandafiri

Top 10 cele mai frumoase gradini de trandafiri din lume

Trandafirii au facut parte din istorie inca din cele mai vechi timpuri. Se spune ca trandafirii au peste 35 de milioane de ani si ca exista peste 150 de specii de Rosa originare din zonele din emisfera nordica, inclusiv Alaska, Africa si Mexic.

 

Conform mitologiei grecesti, trandafirii au fost creati de Afrodita, zeita iubirii. Cu toate acestea, influenta poate fi observata in aproape toate culturile si perioadele de timp. In antichitate, trandafirii erau folositi pentru sarbatori, inmormantari, in scopuri medicinale si ca parfum natural. In Egiptul Antic, petale de trandafir pot fi gasite in morminte si picture, iar Cleopatra a VII-a  folosea trandafiri in timpul aparitiilor sale publice.

In perioada romana, trandafirii au fost externalizati din Orientul Mijlociu. Imparatul roman, Nero, arunca tone de petale de trandafir asupra oaspetilor sai in timpul evenimentelor sale. Raritatea si accesul minim au facut ca nobilimea romana sa vada trandafirul ca pe un statut de bogatie si a dus la crearea unor gradini publice de trandafiri. Totusi, dupa caderea Imperiului Roman, trandafirii si-au pierdut din popularitate, dar pentru un scurt timp. Abia in secolul al XV-lea a aparut o renastere a popularitatii trandafirilor datorita evenimentelor care au avut loc in Anglia. Grupurile care luptau pentru a castiga controlul Angliei au folosit trandafirii ca simbol pentru grupul lor. Cei care faceau parte din grupul York erau simbolizati de trandafirul alb, iar trandafirul rosu simboliza grupul Lancaster. Acest conflict este cunoscut in istorie sub numele de „Razboiul Trandafirilor”.

In secolul al XVII-lea, trandafirii au fost extrem de solicitati. De fapt, cererea a fost atat de mare incat trandafirii si apa de trandafiri au fost folosite ca forma de schimb. Imparateasa Josephine Bonapart a fost o pasionata de trandafiri si a creat una dintre cele mai mari gradini de trandafiri din lume cu peste 250 de soiuri de trandafiri. Ea si-a creat chiar si cateva specii noi, iar gradina este si astazi una dintre cele mai mari colectii de trandafiri.

Societatea Americana de Trandafiri a desemnat doua categorii pentru toti trandafirii - trandafiri antici si trandafiri moderni. Trandafirii antici au fost cultivati inainte de 1867, iar trandafirii moderni au fost creati dupa anul 1867. Se pare ca acest an de referinta a marcat si crearea trandafirului hibrid de ceai.

Pasiunea comuna pentru trandafiri a dus la infiintarea mai multor gradini celebre de trandafiri in colturi intreaga lume, care se intrec in a etala simbolul frumusetii si al iubirii. Specialistii in trandafiri de la FamousRoses au realizat un top 10 al celor frumoase gradini de trandafiri din lume.

1. Gradina de trandafiri PRINCESS GRACE din Monaco

Conceputa de Printul Rainier al III-lea in memoria sotiei sale, Printesa Grace, gradina de trandafiri este amenajata dupa principiile unei gradini englezesti, pastrand in acelasi timp caracterul mediteranean prin plantarea de maslini vechi de o suta de ani. Deschisa oficial, la 18 iunie 1984, colectia de trandafiri acoperea o suprafata de 3.000 metri patrati, dupa care a fost extinsa in anul 2000 si din nou in 2014 pentru a marca cea de-a treizecea aniversare. Pe cei 5.000 de metri patrati, vizitatorii pot descoperi peste 315 de soiuri de trandafiri, cu un total de 6.000 de tufe de trandafiri impartiti in sapte teme. Exista de asemenea si un terminal interactiv la una dintre intrarile in gradina ce poate fi folosit pentru a identifica locatia fiecarui tufe de trandafiri pe o harta. De asemenea, vizitatorii sunt invitati sa scaneze codurile QR de pe fiecare dintre placute pentru a afla mai multe detalii despre trandafiri. Gradina de Trandafiri poate fi vizitata liber in orice moment al zilei.

2. Gradina de trandafiri din cadrul gradinii botanice din Montreal

Gradina Botanica din Montreal este recunoscuta drept una dintre cele mai mari gradini botanice din lume. Cu o colectie de aproximativ 10.000 de specii de plante si 20.000 de taxoni, 10 sere de expozitie, 3 gradini culturale, si peste 15 gradini tematice intinse pe 75 de hectare, este, de asemenea, un loc perfect pentru a va bucura de aer curat si de frumusetea naturala.

Gradina de Trandafiri din cadrul gradinii botanice din Montreal a fost creata in 1976, pentru a marca Jocurile Olimpice. Se intinde pe mai mult de doua hectare si prezinta aproximativ 7.000 de trandafiri, reprezentand peste 900 de specii si soiuri. Gradina de trandafiri este impartita in doua sectiuni principale, care ilustreaza istoria si dezvoltarea trandafirilor. Aleile va permit sa va plimbati prin gradina si sa-i admirati culorile in timpul verii. Sectiunea ornamentala a gradinii cu tufe de trandafiri moderni si cataratori este situata la sud si este asezata ca un rau de trandafiri care curge in jurul unor mici insule de copaci si arbusti. Cealalata sectiune prezinta colectii de specii si trandafiri arbusti, unii dintre ei trandafiri vechi de gradina si altii soiuri moderne. O gradina acvatica desparte cele doua sectiuni.

3. Gradina de trandafiri din Roma

O experienta senzoriala unica, datorita trandafirilor cu parfumul si culorile lor, si o priveliste uimitoare care merge de la Dealul Palatin pana la clopotnita Santa Maria in Cosmedin, cupola Sinagogii si Vittoriano, pana la observatorul Monte Mario. Gradina de trandafiri a Romei este situata pe versantii Dealului Aventin, intr-un loc care a fost dedicat florilor inca din secolul al III-lea i.Hr. Istoricul roman Tacitus vorbeste despre un templu inchinat zeitei Flora, ale carei sarbatori, „floralia”, aveau loc primavara in Circus Maximus.

Puteti descoperi aproximativ 1.100 de specii de trandafiri din intreaga lume, chiar si din China si Mongolia. Printre cele mai rare specii se numara, Rosa Chinensis Virdiflora, cu petale verzi, Rosa Chinensis Mutabilis, care isi schimba culoarea cu trecerea zilelor si Rosa Foetida, un trandafir cu un parfum extrem de puternic.  In cea mai mare zona se afla colectia de trandafiri botanici, atat antici cat si moderni. Sectiunea inferioara a gradinii gazduieste trandafirii participanti la Premio Roma si colectia de trandafiri care au castigat prima editie a acestui prestigios eveniment in anul 1933.

4. Gradina de trandafiri din Sakura, Japonia

Cu o vechime nu foarte mare, gradina din Sakura este o colectie de trandafiri de importanta nationala, aflata la doar 30 de minute de aeroportul Narita, in afara orasului Tokyo. De o frumusete fermecatoare, gradina  se intinde pe 13.000㎡, gadzuieste peste 2.500 de plante din 1.050 de specii si soiuri diferite de trandafiri. Pe langa multe alte soiuri japoneze, chinezesti si asiatice, gradina se mandreste si cu  200 de specii rare de trandafiri, donate de Seizo Suzuki, un crescator de trandafiri de renume mondial, din secolul al XX-lea.  Nucleul colectiei il constituie soiurile transplantate din Rose Garden Alba, dar colectia a fost foarte mult imbogatita cu multe specii si soiuri pretioase donate de catre alti iubitorii de trandafiri din diferite tari ale lumii, inclusiv Franta, Italia, India, si Australia.

5. Gradina de trandafiri din parcul VALBY, COPENHAGA

Parcul Valby din Copenhaga contine una dintre cele mai mari gradini de trandafiri din Europa, unde va puteti bucura toata vara de aproximativ 12.000 de trandafiri. Gradina de Trandafiri include 176 de trandafiri diferiti, de la trandafiri englezi moderni la cei vechi si istorici si cateva soiuri de trandafiri cataratori si in miniatura deosebit de incantatori. Gradina se intinde pe o suprafata de aproximativ 1,5 hectare, iar trandafiri sunt organizati dupa culoare in paturi circulare.  La inceputul lunii august, parcul gazduieste un spectacol de trandafiri, mai exact au loc alegerile anuale de trandafiri.

6. Gradina de trandafiri ZAKIR HUSSEIN, CHANDIGARH

Acesta frumoasa gradina de trandafiri poarta numele fostului presedinte al Indiei, Zakir Hussain. Infiintata in anul 1967, gradina se intinde pe 10 acri si prezinta unele dintre cele mai rare si rafinate soiuri de trandafiri si alte 1600 de soiuri de flori, peste 35.000 de arbori si plante medicinale. In fiecare an, in luna martie, gradina serveste drept loc pentru festivalul anual al gradinilor, un eveniment cultural major.

7. Gradina de trandafiri din Parc de Bagatelle, Paris

Parc de Bagatelle, situat in inima Bois de Boulogne, este una dintre cele patru gradini botanice ale orasului Paris. Creat in 1775, parcul si castelul sau au fost construite in 64 de zile dupa un pariu intre regina Marie-Antoinette si cumnatul ei, contele de Artois. Parc de Bagatelle este un loc minunat pentru plimbare si relaxare. Pe langa copaci giganti si vegetatie variata, poduri mici, stanci, pesteri, intinderi de apa si cascade artificiale adauga farmec si aspect romantic a parcului. Puteti admira magnifica gradina de trandafiri cu 10.000 de tufe de trandafiri din 1.200 de specii diferite. Anul acesta pe 23 iunie puteti participa la eveniment anual dedicat trandafirilor din Parc de Bagatelle. Ateliere, demonstratii si activitati distractive vor celebra regele florilor.

8. Gradina de trandafiri din Palermo

Situata in Parcul Tres de Febrero din cartierul Palermo, unul dintre cele mai populare parcuri din oras, aceasta gradina frumoasa se mandreste cu o colectie de peste 18.000 de trandafiri. Gradina de trandafiri are mai bine de un secol si a primit premiul international Garden Excellence Award de la Federatia Mondiala a Societatilor de Trandafiri. Pe langa trandafirii sai, are un lac cu un pod de influenta greceasca, un amfiteatru, un patio andaluz si o gradina a poetilor cu 26 de busturi ale scriitorilor celebri, printre care Alfonsina Storni, Dante Alighieri, William Shakespeare si Jorge Luis Borges. Terenul pentru aceasta gradina si parcul din jur au apartinut presedintelui argentinian Juan Manuel de Rosas pana cand acesta a fost invins in batalia de la Caseros, pe 3 februarie 1852. Lucrarea de proiectare a gradinii a fost inceputa de peisagistul francez Charles Thays si a fost finalizata de discipolul sau Benito Carrasco in 1914.

9. Gradinile de trandafiri din cadrul Elizabeth Park, Hartford, SUA

Gradina de trandafiri Helen S Kaman este centrul parcului Elizabeth. Este prima gradina municipala de trandafiri din Statele Unite si a treia cea mai mare gradina de trandafiri din tara. Theodore Wirth a inceput proiectarea gradinii de trandafiri in septembrie 1903 si a fost deschisa in iunie 1904. Gradina de Trandafiri a inceput cu aproximativ 190 de soiuri de trandafiri; aceasta a crescut in cele din urma la aproape 1.000 in anii 1950. In gradina exista peste 15.000 de tufe de trandafiri si 800 de soiuri de trandafiri vechi si noi. In anul 1912, gradina de trandafiri din cadrul Elizabeth Park a devenit prima gradina de testare oficiala pentru Societatea Americana de Trandafiri fondata in 1892, cu ideea de a testa si de a oferi publicului informatii precise despre trandafiri.

Gradina de trandafiri Heritage este a doua gradina de trandafiri din cadrul parcului Elizabeth, cu soiuri vechi si rare de trandafiri, unii chiar anteriori anului 1867. Trandafirii Heritage, numiti si trandafiri vechi de gradina includ specii salbatice. Printre acestia se numara si rozeta ce simbolizeaza o centifolia, un trandafir cu 100 de petale, care este tipic trandafirilor traditionali. Trandafirii Heritage infloresc o data la mijlocul lunii iunie si au un parfum puternic, intens care domina intreaga gradina.

10. Gradina de trandafiri Regina Maria, Londra

Gradina Reginei Maria este o gradina de renume mondial, numita dupa sotia regelui George V. In 1932, cand Gradinile Reginei Maria s-au deschis publicului larg, primul supraveghetor a plantat o gradina de trandafiri care a fost finalizata in 1934. Gradina de trandafiri este cea mai mare colectie de trandafiri din Londra, cu aproximativ 12.000 de trandafiri, de la trandafiri clasici pana la cei mai moderni trandafiri englezesti, inclusiv propriul trandafir „Royal Parks”.

Daca va doriti un trandafir celebru in ghiveci sau in gradina, intrati in lumea magica a trandafirilor pe famousroses.eu/. Aveti de ales dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliati si celebri in intreaga lume!  La Famous Roses gasiti trandafirii de care aveti nevoie pentru a va transforma casa si gradina in galerii de arta. De la trandafiri cataratori si parfumati pana la trandafiri de dulceata, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliati, celebri si cu garantie pentru prindere, soi si culoare, Famous Roses va ofera cei mai calitativi si rezistenti butasi de trandafiri de pe piata. Acesti trandafiri de colectie, adevarate opere de arta pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezista an de an.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare